Американец прекара почти 40 години в затвора за убийство, което не е извършил. 69-годишния Морис Хейстингс е освободен, след като ДНК тестове показаха, че е невинен.

Mъжът е бил над 38 години в затвора в Калифорния за убийство и два опита за убийство през 1983 година. Присъдата за убийство от 1988 г. бе отменена и Хейстингс е освободен от затвора.

„Това, което се случи с г-н Хейстингс, е ужасна несправедливост. Съдебната система не е перфектна и наше задължение е да действаме бързо, когато научим за нови доказателства, които ни карат да губим доверие в правосъдието“, каза прокурорът Джордж Гаскон.

Хейстингс, който винаги е твърдял, че е невинен, заяви на пресконференция, че иска да се наслаждава на остатъка от живота си: „Няма да соча с пръст. Не стоя тук като огорчен човек“, каза той пред репортери.

За да докаже невинността си, той поискал ДНК анализ още през 2000 г., но молбата му била отхвърлена. След това било установено, че ДНК доказателствата от убийството през 1983 г., за което Хейстингс е бил обвинен съвпадат с ДНК данни на мъж, починал през 2020 г., докато е бил в затвора за съвсем различно дело за отвличане и изнасилване, казаха прокурорите.

Последвайте или харесайте в-к „ДУМА“ във ФЕЙСБУК –> ТУК <–

Споделяйте нашите публикации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Earl Benton
Earl Benton
03 ноември 2022 9:32
Гост

This is one of the greatest drift hunters I’ve ever seen.