„За последните 5 години натовареността на Административния съд в Добрич е най-висока – средно 180-200 дела е приключил всеки съдия“, каза председателят му Красимира Иванова на годишното общо събрание. Тя отбеляза още, че 59,16 на сто от обжалваните пред ВАС дела са били с потвърдени решения от върховното съдилище, което е допринесло за добрата оценка при извършената през миналата година проверка от Инспектората.

Разгледаните дела през миналата година са 1024, от които 770 са приключени със съдебен акт. Общият брой на постъпилите дела през 2022 г. е 803 – 513 първоинстанционни и 290 касационни. И при двата вида дела се наблюдава увеличение.

Основният показател за качеството на работата на съда са решените в едномесечен срок дела – 198, и в тримесечен – 270. Броят на първоинстанционните дела през годината е 690.

Нараства броят на делата, свързани с Кодекса за социално осигуряване. Гражданите все повече защитават правата си при откази за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст, отчита още председателят на Административния съд.

През миналата година съдът е работил по 223 касационни административно-наказателни дела, което е два пъти повече в сравнение с 2021 година, когато разгледаните такива дела са били 132. Най-голям брой дела от този вид са свързани с изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, следвани от тези по Закона за движение по пътищата, а на трето място се нареждат жалби, свързани с наказателни постановления на Инспекцията по труда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar