TikTok всъщност е един огромен колектор на данни. На практика приложението събира лични данни в много по-голяма степен и много по-интензивно от другите приложения“, коментира тази седмица в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Тази седмица Белият дом подкрепи законопроект, който доближи САЩ до забрана на „ТикТок“ заради данните, които приложението събира. В страната вече има забрана приложението да бъде инсталирано на служебни устройства на държавни служители. Подобна забрана беше въведена и в Белгия, както и в някои от европейските институции като Европейския парламент и Европейската комисия.

Според Спас Иванов никой не може да гарантира какви точно данни събира приложението и то има достъп до информацията от други приложения, инсталирани на телефона. „Ако търсите нещо в „Гугъл“, скролвате в сайтове или други приложения, които имате на телефона, всички данни могат да бъдат събрани от TikTok, за да бъдете профилирани по-правилно“, коментира той и добави: „TikTok наистина е заплаха, разрешенията, които иска приложението, за да работи на смарфон, са меко казано странни. То иска непрекъснато достъп до камерата и микрофона на телефона“.

Още за TikTok и ограниченията, които се налагат в последните седмици – тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar