Рестарт на процеса срещу Иванка Ройдова, обвинена в поръчка да бъдат убити най-близките й родственици за 4,5 млн. долара наследство от САЩ, е насрочен за 12 април в пловдивския апелативен съд. На първа инстанция тя получи 3 г. условно, но на 26 юни м.г. апелативните магистрати замениха наказанието й в ефективно и я закопчаха в залата. Върховните съдии обаче са открили процесуални нарушения в оценката на доказателствата й връщат делото за преразглеждане, като отменят наложената присъда.

Ройдова е подсъдима за поръчителство в убийство на брат си Стойчо Ройдов, неговите син и дъщеря Георги и Гергана, зет му и двете му внучета. Според прокуратурата Иванка възложила екзекуцията на полицай под прикритие, за да може тя да наследи милионите от покойния й баща Георги Ройдов. Той натрупал богаство, след като емигрирал в САЩ и разгърнал строителен бизнес. Преди да почине, завещал милионите си на своята болногледачна Недялка Бързакова. Тя пък от своя страна създала фирма и получавала дивиденти от парите на Ройдов-старши. Според Иванка брат й бил в комбина с Бързакова.

За да се сдобие с част от наследството тя наела агент, на когото възложила да отвлече Стойчо и да го застави да се откаже от богатството. След това трябвало да го инжектира с висока доза инсулин. Според прокуратурата Иванка начертала план как да бъдат изтребени децата на брат й, докато празнуват Гергьовден. За това платила 3000 лв. на наетия от нея килър и му обещала 10% от наследството.

Ройдова е категорична, че е невинна, а соченият за наемен убиец агент го била ангажирала, защото мислела, че е адвокат и искала чрез него да си вземе своя дял от бащиното наследство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar