Очертава се напрежение между партньорите в управляващата коалиция заради буксуването на промените в Закона за хазарта, предложени от депутати от „Обединени патриоти“. От ГЕРБ умишлено не придвижват проекта, който отлежава вече близо година. Текстовете, внесени по настояване на Валери Симеонов от негови колеги, целят ограничаване на рекламите на игри на късмета, както и продажбата на лотарийни талони само на места, лицензирани за хазартна дейност. Вече няколко пъти през март на председателски съвети патриотите са настоявали законопроектът да бъде включен в дневния ред на парламента, но напразно. От ГЕРБ смятат, че темата била „деликатна“ и не било добре да се повдига точно преди избори.

Валери Симеонов обаче заяви пред в. „Сега“, че държи на предложенията си. Той призна, че „всичко в момента зависи от ГЕРБ“. „Не искам да се случи същото като със закона за вероизповеданията“, каза още той, припомняйки разрива в коалицията заради предложената данъчна амнистия за мюфтийството, за която ГЕРБ се оказа в комбина с ДПС.

Председателят на водещата бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) неохотно и уклончиво отговори на въпрос на в. „Сега“ какво се случва с промените за хазарта: „Ще станат, когато им дойде времето“. По думите й нямало срок, в който те да се гледат. Председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) каза, че не знае какво се случва с проекта. „Вносителите могат да се възползват от възможността по парламентарния правилник и да предложат първата сряда от месеца примерно промените да влязат като точка в дневния ред“, обясни тя.

За отбелязване е, че миналата година ГЕРБ успя да блокира приемането на ограниченията за хазарта, като настоя, че те трябва да бъдат съгласувани с Европейската комисия. Проектът бе изпратен в Брюксел през лятото. През октомври ЕК даде зелена светлина на предлаганите промени. Нищо не последва. Дни преди Коледа Менда Стоянова увери: „Измененията ще бъдат разгледани от депутатите веднага след коледната ваканция – още през януари“. Но проектът и до днес стои „на трупчета“.

Законопроектът бе внесен за разглеждане в Народното събрание през май 2018 г., след като Валери Симеонов, тогава вицепремиер, обяви война на промиването на мозъците на българите чрез т. нар. игри на щастието – тв лотарии, обещаващи милиони, и талони за търкане, по които хората луднаха в последните години. Предложенията предвиждат продажбата на талончета да бъде ограничена само до местата, които са лицензирани за хазарт – казина, бинго зали, пунктове за залагания и т.н. Сега билетчета късметчета се продават повсеместно – по бензиностанции, в хипермаркети, в обектите от веригата „Лафка“ и павилионите за вестници, в офиси на застрахователни брокери и дори на гишетата на държавното предприятие „Български пощи“. С други поправки – в Закона за радио и телевизия, се предлага ограничаване на рекламата на хазарт, включително и показването на печелившите от лотарийните игри.

Тогава формално ГЕРБ, както и БСП подкрепиха предложенията на патриотите. Позицията на ДПС и досега не е ясна, тъй като от движението не коментират темата. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки се обяви срещу каквито и да е рестрикции на хазарта. Законопроектът предизвика яростен отпор от страна на хазартния бизнес, както и на спортни клубове и телевизии, които получават отчисления и реклами. И ГЕРБ се разколеба.

По-късно през лятото Валери Симеонов продължи с настъплението си срещу хазартния бизнес с нова идея – игрите на късмета да се облагат с 20% ДДС. Хазартният бизнес отново скочи като ужилен и обвини вицепремиера, че посяга на мечтите на хората да забогатеят. По този повод Симеонов саркастично коментира, че това му „звучи като стадо акули, които призовават да не се посяга върху мечтите на младите рибки“.

ДВОЕН СТАНДАРТ

За въвеждане на ДДС за различните залагания и игри на щастието у нас се говори от години, но досега нито едно управление не е успяло да надделее над хазартното лоби и да прокара такива промени. Нещо повече, в България доходите на късметлиите от хазарт изобщо не се облагат и дори не е необходимо да се описват в данъчните декларации. А организаторите на такива забавления плащат единствено 15% такса. Те са в много по-изгодно положение спрямо държавния „Български спортен тотализатор“, който трябва да заделя от печалбата си, за да финансира родния спорт, обясни миналата година Валери Симеонов. Според него, „след като законът е така ограничителен за държавното тото, няма причина да не се въведе и ДДС, така че долу-горе да се поизравнят“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar