Общо 40 662 лв. обезщетение за имуществени и неимуществени вреди да плати Община Хасково на мъж, получил 2 счупвания след падане на разбит тротоар, пише в публикувано решение в сайта на Окръжен съд – Хасково.

Инцидентът е от 9 февруари м.г. Тогава на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ пред училище „Васил Левски“ мъжът се е спънал в счупени, разместени и надигнати тротоарни плочки. От падането получил фрактури на капачката на дясното коляно и гръдната кост. Наложила се операция, като лечението и възстановяването за едното счупване продължил 3-4 месеца, а за другото продължава и още.

Пострадалият иска обезщетение от Общината за преживените болки и страдания. От местната администрация оспорват основателността и размера на иска и навеждат довод за съпричиняване от страна на пострадалия. Според Темида обаче, Общината има задължения да поддържа и стопанисва тротоарите, като в случая мястото дори не било сигнализирано и обозначено.

Искът е за 50 000 лв., но съдът е отчел, че в случая има 20% съпричиняване, поради което присъдената сума е в размер на 40 000 лв. Общината ще трябва да заплати и 4682 лв. адвокатски възнаграждения.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar