Съдебният съвет към Специалния съд на Сърбия потвърди присъдата на четирима бивши членове на Службата за държавна сигурност като виновни за убийството на журналиста и издателя Славко Чурувия през 1999 година.

Подсъдими по делото бяха Радомир Маркович, Милан Радонич, Ратко Ромич и Мирослав Курак. Маркович и Радонич получиха по 30 години затвор, а Ромич и Курак – по 20.

Прокурорът Миленко Мандич искаше наказание от по 40 години затвор за всеки. Той изтъкна, че Чурувия е бил патриот, който открито е заявявал, че тогавашният държавен глава Слободан Милошевич е отговорен за случващото се тогава в Сърбия.

Чурувия беше убит по време на въздушната операция на НАТО, която имаше за цел да спре насилието над албанците в Косово. Според прокуратурата това е станало „по нареждане на неназовани лица от най-високите структури на властта“ поради критиките на Чурувия към управляващите.

След падането на Милошевич разследването установи, че Чурувия денонощно е бил следен от служители на Държавна сигурност, които изненадващо преди самото убийство били изтеглени от „задачата“.

Установено бе също, че съпругата на Милошевич – Мира Маркович, е поддържала директна връзка с един от убийците на журналиста.

Председателят на комисията за изясняване на убийството на Чурувия – Веран Матич – заяви, че е доволен от присъдата, защото това е добро послание и за семейството на Чурувия, и за всички журналисти.

Това показва, че може и 22 години след убийство да се разреши един случай, ако в институциите има воля за това, каза Матич. По думите му решението на съда вдъхва надежда, че вярата на гражданите в правосъдието може да се върне.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar