Софийският адвокатски съвет е решил, че няма данни за образуване на дисциплинарно производство срещу Петър Илиев, научи „Сега“. Казусът бе поставен на вниманието на Софийската адвокатска колегия, след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Илиев плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Името на Илиев нашумя през лятото, след като бе номиниран от ИТН за министър и силов вицепремиер.

Решението е взето в сряда и се очакваше днес да бъде огласено на сайта на САК и така да станат ясни и мотивите му. Това обаче не се случи.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Дисциплинарните наказания според същия закон са: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Туитър, че продължава „да работи за доброто на Отечеството по други начини“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar