Състав на Районен съд – Кюстендил постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за четирима мъже, обвиняеми за противозаконно подпомагане на 13 мароканци да преминават през страната в посока границата със Сърбия – превозвали са ги с автомобили. Това е втори подобен случай в същия район за последните седмици. Преди това бяха задържани четирима сирийци да превозват 19 афганистанци и сириец.

Случаят е от 2 юли. Мъжете с инициали А. И. / на 37 г., осъждан /; С. М., / на 17 години, неосъждан /; Д. А. / на 44 г., неосъждан / и Н. Д. / на 21 г., неосъждан /, са задържани в района на село Добри дол, Община Трекляно. Изяснено е, че с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно са подпомагали 13 чужденци да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на три коли. От събраните по време на досъдебното производство доказателства, в това число показанията на разпитаните свидетели, макар и на този ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Обвиняемите са установени по време на осъществяване на инкриминираното деяние. По отношение на тях съществува реална опасност да се укрият или да извършат престъпление, пише в мотивите на съда. Местни хора коментират, че мигрантите ползват един и също маршрут, под връх Тичак над с. Добри дол, което е обезлюдено, но там охраната от Гранична полиция и участъка в Трекляно е засилен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar