Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста Иван Тонев, който е обвинен за стрелбата в столичен подлез на бул. „България“.

Тричленният съдебен състав потвърди определението на Софийския градски съд, че са събрани доказателства как Тонев е стрелял 2 пъти в тялото на Иво Александров. Мъжът е получил увреждания, които наложили отстраняването на единия му бъбрек. Той е в болница без опасност за живота.

„Съжалявам за случилото се. Можеше да стрелям встрани от човека, но най-много съжалявам, че попаднах на семейство Адамс. Те са си носили палка, ако срещнат куче, да го набият, а човек – да го убият“, каза пред съда Тонев.

24 юли т.г. той простреля Александров след скандал, че кучето му се изпикало пред магазина на Тонев в подлеза. Тонев заяви, че е стрелял при самозащита, след като бил удрян и обиждан от собственика на домашния любимец. В съдебната зала стана ясно, че Александров налагал Тонев с палка с метален връх.

Апелативните съдии се съгласиха с изводите на градските, че няма опасност Тонев да се укрие, но решиха, че има опасност той да извърши престъпление, независимо, че не е криминално проявен. Магистратите отчетоха факта, че престъплението е извършено в подлез чрез използването на огнестрелно оръжие в тясно пространство, с което е създадена опасност и за живота на други хора. Двата изстрела насочени директно към тялото на опонента показват недвусмислено желание за убийство, каза съдът.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

След края на заседанието пред журналисти обвиняемият каза, че съжалява, че е стрелял, но допълни, че не усеща справедливост. „Не, никаква справедливост. Можеше поне да стрелям в магазина, който беше отдясно, защото ако бях стрелял в краката можеше да не го уцеля и да отиде в някой невинен гражданин. Аз не трябваше да попадам на пътя на това семейство. Те бяха семейство Адамс“, каза Тонев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar