Върховният съд на Полша временно спря задължителното пенсиониране на съдии, достигнали посочената в закона възраст, предава АФП.

Управляващите от Право и Справедливост (ПиС) въведоха задължително пенсиониране на магистрати, достигнали 65-годишна възраст, като част от спорните законодателни реформи, които са подложени на критики от водещи лидери на Евросъюза.

От дясната ПиС настояват, че съдебната реформа има за цел борба срещу корупцията и премахване на комунистическото наследство в закостенялата система.

Опозицията, неправителствени организации и представители на Европейския съюз обаче предупреждават, че по този начин се подкопават независимостта на съдебната система, демокрацията и върховенството на закона.

От канцеларията на президента Анджей Дуда бяха категорични, че решението на върховните съдии „няма правно основание и няма да повлияе по никакъв начин на президента, нито на друга държавна институция“.

„Върховният съд има определени съмнения, които ще бъдат отнесени към независим външен орган [какъвто е Европейският съд]“, заяви говорителят на съда Михал Ласковски.

Законът за пенсиониране на съдиите на 65 години влезе в сила през юли. Преди това магистратите имаха привилегията да заемат постовете си до навършване на 70 години.

Новият закон засяга 27 от всички 73 върховни съдии в Полша, включително председателят на върховния орган Малгожата Герсдорф, която отказа да напусне поста си, въпреки влизането в сила на съдебната реформа.

16 от пенсионираните съдии са подали молба до президента Дуда за удължаване на мандата им. Полският президент единствен има правомощия да позволява подобни изключения.

Брюксел започна процедура срещу Полша за нарушаване върховенството на закона, заплаши да спре финансирането по редица европейски програми, както и да активира член седми от договора за ЕС, който предвижда лишаване на страната от право на глас. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar