Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на четиримата обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за осигуряване на ТЕЛК решения на здрави лица срещу подкупи в София.

Съдебният състав е приел, че има достатъчно доказателства срещу участниците в групата. Освен това според магистратите има опасност те да извършат и други престъпления, ако бъдат на свобода.

Трима от задържаните са лекари – двама председатели на ТЕЛК комисии и психиатър, който е управител на медицински център. Четвъртият от групата, който играел ролята на посредник, осигурявал „клиенти“. Срещу сумата от 1500 лв. до 3000 лв. те получавали степен на инвалидност, без дори да се явят на преглед.

Т.нар. посредник е задържан, след както осигурил на служител в МВР над 50 процента нетрудоспособност срещу 400 евро капаро и 1200 лв. при получаване на документа.

Решението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

„Доказателствата за фалшиви ТЕЛК решения в София са преки, служител на МВР се представи за клиент и мина по цялата верига на престъпната група. Този служител на МВР си е платил капаро, крайна сума и си е получил решение на ТЕЛК, за това, че е 50% нетрудоспособен“, обясни след арестите преди дни зам. главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че служителят на МВР е напълно здрав.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar