Следователката от следствения отдел на Софийската градска прокуратура Радиана Абдулова e завела дело срещу държавата за това, че е била подслушвана незаконно в продължение на рекордните над 300 дни. Абдулова е депозирала исковата си молба в деловодството на СГС вчера сутринта, съобщава сайтът Фрог нюз. Тя е поискала 210 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, тъй като в периода между 2011-а и 2015 г. спрямо нея са били приложени незаконни СРС по искане на ГДБОП, ДАНС и Софийската градска прокуратура.

Абдулова разбира, че службите са я подслушвали против законоустановените правила след запитване до Националното бюро за контрол на СРС през 2016 г. В мотивите за исканото подслушване спрямо нея са липсвали данни, че тя е съпричастна към престъплението. Нещо повече, дадените разрешения са били за леко наказуемо престъпление, което е недопустимо според Закона за СРС. Установено било още, че разрешението за използване на СРС срещу следователката е било дадено от некомпетентен съд – председател на Софийския окръжен съд, което е също в нарушение.

В исковата си молба до съда Абдулова отбелязва, че службите и прокуратурата съзнателно са погазили Европейската конвенция за защита правата на човека. „Считам, че съм била подложена на произвола, царящ в съдебната система и държавата. Уронва се честта и човешкото ми достойнство, гарантирани от Конституцията“, отбелязва тя.

Името на следователката нашумя през юни 2010 г., когато началникът на сектора „Борба с организираната престъпност“ в Пазарджик Георги Грозданов и заместникът му Виктор Кожухаров са арестувани и обвинени в корупция. Разследването срещу тях се води от Радиана Абдулова и Силвия Борисова. Три месеца по-късно проверка на Инспектората на МВР не констатира пропуски в работата на двамата полицаи и те са възстановени на работа. По-късно сектор „Противодействие на корупцията в съдебната система“ в ГДБОП започва оперативна разработка срещу „организирана престъпна група от магистрати, саботиращи работата на ГДБОП“. По искане на началника на сектора Александър Иванов председателят на Софийския окръжен съд разрешава прилагане на специални разузнавателни средства спрямо Абдулова и Борисова. В един момент на подслушване е бил закачен и техният колега Бойко Атанасов. Под ударите на службите е попаднало и неговото семейство, включително и децата му. Според Бюрото за контрол на СРС подслушването спрямо Атанасов е било незаконно, защото е било разрешено от некомпетентен съд – Софийския окръжен съд, въпреки че делото срещу него е в Софийския градски съд, който има изключителна компетентност да гледа казуси на магистрати.

По тази причина Атанасов също съди държавата. Нa 15 мaй той пoлyчи и пъpвoтo cи диcциплинapнo нaкaзaниe. Cъдийcкaтa кoлeгия нa BCC гo caнкциoниpa c нaмaлявaнe нa зaплaтaтa c 15% зa 8 мeceцa, пoнeжe нe бил paбoтил пo кoнкpeтни дeлa. Haкaзвaт мe, зa дa ми зaтвopят ycтaтa, oбяви мaгиcтpaтът пред медиите.

Бившият шеф на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков призна през 2017 г., че у нас незаконно се подслушват магистрати, политици и журналисти. Вместо решение на този проблем последва тотална атака към Рашков и неговия екип.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar