С тежък скандал парламентът отхвърли вчера поправки на ДПС в Закона за българското гражданство, с които партията на Ахмед Доган искаше да улесни потомците на изселниците в Турция при получаването на български паспорт. Промените получиха подкрепа единствено от 25-те депутати на движението. Останалите политически сили гласуваха против или се въздържаха.

Проектът на ДПС предвиждаше да се измени разпоредбата в закона, която регламентира придобиването на гражданство по натурализация. Досега едно от изискванията беше кандидатът за български паспорт да има родител, който притежава такъв личен документ. От движението обаче поискаха родителят да се замени с възходящ роднина, т.е. баба и дядо например. Настояха и да отпадне изискването, според което гражданство може да бъде възстановено, ако през последните 3 години кандидатът за паспорт има разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване у нас.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов призова депутатите да отхвърлят законопроекта. „Над 2 милиона турци, родени в България, или техните наследници в Турция, които доброволно са се отказали да бъдат част от държавата ни съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, които не са платили дори стотинка данък на страната ни през годините зад граница, ще могат да претендират да получат обратно българското си гражданство“, написа Каракачанов във „Фейсбук“.

Със сходни аргументи патриотите атакуваха предложенията на ДПС и в пленарна зала. Партньорите на ГЕРБ заподозряха хората на Доган, че се опитват да си осигурят допълнителни гласоподаватели за изборите. „Това са хора, които имат баща или дядо български гражданин, милеят за България, но криворазбрали политици пречат да си получат документа. Това са истинските български граждани, които мислят за България, а не като ония вдясно, които си мислят за тяснополитическите цели“, възрази депутатът от ДПС Хамид Хамид. И разгневен от реакцията на патриотите, призова: „Лекарите в залата, спешно търсете психиатри за тези“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar