От началото на 2017 година до средата на януари 2018 година трима полицаи са получили дисциплинарно наказание – уволнение за незаконен арест или употреба на сила, извън разрешените от закона случаи. Това показва отговор на МВР на питане на „Дневник“, отправено по закона за достъп до обществена информация.

За същия период са били образувани близо 90 дисциплинарни производства, като за около половината – финалът е бил свързан с налагането на някаква санкция. 79 са били проверките по сигнали за употреба на сила от полицаи, извън разрешените от закона случаи, а 9 – за незаконен арест.

Преобладаващата част от дисциплинарните производства – 87 са започнали

след сигнали на граждани,

сред които два са били на длъжностни лица, става известо още от предоставената справка.

От нея се вижда, че най-преобладаващата санкция в МВР по такива дисциплинарни производства е „порицание“. Такава е била наложена на 15 полицая. С „мъмрене“ са приключи пет подобни проверки, като същата е бройката и на санкцията за други петима служители на реда. Наказанието „забрана за повишаване в длъжност за срок от една до три години“ е приложено при 7 дисциплинарни производства.

В края на януари 2017 година Българският хелзинкски комитет (БХК) представи доклад за употребата на сила от полицията. Един от неговите изводите беше, че няма точни данни

колко са жертвите на полицейско насилие

у нас. Според анализа за последните 15 години МВР е уволнило 18 полицаи за последните 15 години, на 48 е наложена глоба, а 11 са били осъдени условно с лишаване от свобода (за период от 1,5 до 3 години).

„Това води до заключението, че в системата на МВР липсва ефективен механизъм за разследване и наказване, когато служителите на реда превишат правомощията си“, става известно още от доклада..

Според доклада за периода 2000-2015 година в МВР са постъпили над 1100 жалби за малтретиране от страна на служители на реда. От тях над 400 са за незаконно задържане и също приблизително толкова за нанесени телесни повреди.

Липсата на наказание за случаи на полицейско насилие е и една от най-честите причини България да бъде осъждана от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar