Властите в Полша обявиха във вторник името на новия председател на Върховния съд, предава АФП.

Варшава опитва да прокара съдебна реформа, която според опозицията в страната, както и според редица висши дейци на Евросъюза, подкопава върховенството на закона.

Брюксел, полската опозиция и неправителствени организации са на мнение, че реформите на управляващите от Право и справедливост (ПиС) са по същество намеса на изпълнителната власт във функциите на съдебната система.

Една от основните точки от реформата, която беше приета от парламента на 3 април тази година, е намаляването на пенсионната възраст за висшите магистратите от 70 на 65 години, което ще засегне 27 от всички 73-ма съдии от Върховния съд.

Председателят Малгожата Герсдорф, която вече навърши 65 години, отказва да напусне поста си, въпреки че така нарушава закона. Тя твърди, че трябва да изпълни мандата си до 2020 година, независимо, че по закон е вече пенсионер. Герсдорф обяви намерението си да излезе в отпуск и да назначи по време на своето отсъствие за временно изпълняващ длъжността Йозеф Ивулски.

Президентът на Полша обаче не прие нейните аргументи и във вторник Дариуш Завистовки за временно изпълняващ длъжността председател на Върховния съд.

Брюксел започна процедура срещу Полша за нарушаване върховенството на закона, заплаши да спре финансирането по редица европейски програми, както и да активира член седми от договора за ЕС, който предвижда лишаване на страната от право на глас.

От дясната ПиС настояват, че съдебната реформа има за цел борба срещу корупцията и премахване на комунистическото наследство в закостенялата система. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar