Тийнейджър от Пловдив осъди МВР за незаконен арест, след като бил задържан за 24 часа по подозрение, че е причинил лека телесна повреда по хулигански подбуди. Бил освободен на следващия ден, а на 23 април 2021 г. след проверка Районната прокуратура в Пловдив отказала да образува досъдебно производство с мотива, че няма данни за извършено престъпление.

    След това младежът, представляван от баща си, завел дело и заповедта за задържането му била отменена. Последвал друг иск – този път за обезщетение за преживения стрес, паника, уплаха и чувство на унижение от ареста. Поискал 2000 лв. и в хода на делото близките му разказали, че след задържането момчето се срамувало, но отказвало да ходи на психолог, защото смятало, че и това е унизително. А на баща си, който също е полицай, често задавал въпроси от типа това ли е работата на МВР – да задържат невинни хора.

    Искът е признат за основателен, но уважен само до размер от 1200 лв. от Административния съд в Пловдив. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar