С измислено задължение към фирма без дейност членове на група за имотни измами се опитали да приберат 500 000 лева от сметката на починала пенсионерка. Преди това те завледели и жилището ѝ чрез фиктивен брак, „сключен“ в Русия след смъртта на жената с 58-годишен мъж.

Това се разбра в петък в специализирания съд, където се гледаше мярката за неотклонение на петима от членовете на групата.

Пред съдия Мариета Неделчева от ареста на „Г.М. Димитров“ бяха доведени братята Мирослав Дебрелиев, на 28 г. и Пламен Дебрелиев, на 26 г., техният вуйчо Андрей Билярски, на 45 г., безработен, чието име се появява и покрай още един апартамент в идеалния център на София. (За него виж в карето – б.р.) В спецсъда бяха и разузнавачът първа степен от Главна дирекция „Национална полиция“, сектор „Престъпление против собствеността“ Атанас Костов и Стефан Кръстев, който се води управител на строителна фирма. Братята също са управители на фирми.

Разплитането на случая започнало миналата есен, а самото разследване е образувано на 11 октомври 2019 г. от Софийската градска прокуратура, а после отива в спецпрокуратурата.

То стартирало след смъртта на пенсионерката Любка Коева, която живеела на бул. „Витоша“, почти до Съдебната палата в София. Освен апартамента на централния булевард тя имала и други имоти. Тъй като живеела сама, законът изисква след смъртта ѝ жилището да бъде посетено от полицейска група за оглед. Униформените запечатали апартамента до изясняването на причините за кончината на жената. При повторно посещение в дома след около седмица обаче те с изненада видели, че полицейските лепенки са скъсани, апартаментът е обърнат с краката нагоре, вътре било тършувано, липсвали документи, както и 50 хил. лева.

Любка имала и няколко банкови сметки, като в едната имало близо 500 хил. лева.

Двама разследващи полицаи се заели със случая и постепенно пъзелът започнал да се изяснява.

Оказало се, че възрастната жена „сключила“ граждански брак с 58-годишния Стефан Кръстев, който е осъждан. Бракът бил подписан в Русия, като обаче нито тя, нито Стефан били ходили там.

Групата направила безуспешен опит да изтегли парите от сметката.

В банката се

явила жена,

която приличала

на покойната

пенсионерка,

но служителите се усъмнили и отказали да дадат парите.

Последвал и друг ход. Била регистрирана фирма на името на Ганчо Ю. (Той е свидетел по делото – б.р.) Дружеството било с два лева капитал, не развивало никаква дейност, а имало само адрес. Изведнъж се оказало, че възрастната жена имала задължение към фирмата. Било образувано изпълнително дело при частен съдебен изпълнител от София, а взискател се оказала фирмата без дейност.

Петимата членове на групата, както и служителката на обреден дом в столицата Миглена Стоянова са задържани миналата сряда. Тя е пусната по-късно, но също има обвинение.

Според прокуратурата групата действала от началото на 2015 до първите дни на 2020 г.

При претърсванията

в домовете им

са намерени

20-25 нотариални

актове и

завещания

Тъй като разследването още е в началото, тепърва предстои да се изяснява колко точно имота е изтъргувала групата. Задачите били строго разпределени.

Мирослав Дебрелиев, който развива частен бизнес в областта на строителството и е студент, а преди години е бил състезател по самбо, търсел апетитни имоти в София, в които живеели самотни възрастни хора. В това занимание му помагал неговият приятел Стефан Кръстев. Справките за възрастните и за техните близки получавали от разузнавача от националната полиция Атанас Костов.

Самият той твърди, че не е вадил лични данни на възрастни живи или покойници. Версията му е, че Стефан, с когото били приятели, имал намерение да си купува жилище, но искал да не е чрез брокери, а директно от собственик, за да му излезе по-евтино. Затова помолил полицая да му намира телефони и адреси на хора, които продават директно имот.

Съдия Неделчева обаче посочи, че по време на разпита той давал противоречиви обяснения.

Служителката в обредния дом извършвала промени в семейното положение на жертвите, чийто брой ще се изяснява тепърва. Тя променяла и данните за техните роднини. Документи били открити и в жилището на брата на Мирослав – Пламен. Той твърди, че те били оставени от човек, който го посетил, и не знаел нищо за тях. Вуйчото Андрей Билярски пък превеждал между 300 и 600 лв. на хора, които помагали на групата.

Съдът остави в ареста Мирослав Дебрелиев и Стефан Кръстев. Андрей Билярски и Пламен Дебрелиев бяха пуснати срещу 10 хил. лева, а полицаят е под домашен арест, защото страда от онкологично заболяване. До момента са разпитани 14 свидетели, тепърва обаче предстояли още претърсвания и разпити.

Как апартамент на

бул. „Витоша“ смени

собствениците си

чрез завещание

Името на 45-годишния Андрей Билярски, който е безработен и поиска да бъде пуснат от съда, за да се грижи за възрастните си родители, се появява и покрай още един апартамент на бул. „Витоша“. Това жилище е 67 квадрата и се намира в другия край на пешеходната зона, почти до ъгъла с бул. „Патриарх Евтимий“. В момента се владее от адвокат, който го е купил от адвокатска кантора, която пък го е купила от Билярски. Той го придобил чрез завещание от покойния собственик.

Жилището било собственост на роден през 1955 г. мъж, който не бил семеен, без братя и сестри, осиновен от родителите си.

През 2007 г. на човека му открили тумор в малкия мозък. Горе-долу по същото време решил да припише апартамента на приятел, с когото се познавали от доста време и му помагал. Той обаче отказал и предпочел да го купи. Към онзи момент не разполагал с цялата сума и дал 30 хиляди лева на собственика.

Приятелството им се запазило и мъжът, а впоследствие и съпругата му продължили да се грижат за болния, който се преместил да живее в пернишко село. През тези десет години те владеели апартамента.

Състоянието на собственика обаче рязко се влошило през 2017 г. Единственият човек, когото потърсил, когато му прилошало, бил приятелят му. Той извикал Бърза помощ, но след три дни собственикът на апартамента издъхнал в Първа градска болница. Пак приятелят му го погребал.

Той продължил редовно да ходи в апартамента. Имал там свои вещи, включително и пианото на децата му. Не бързал да оформи документите, един от който е декларация при 10-годишно владеене, още повече че разполагал с нотариалния акт.

„Един ден отидох в жилището и табелката беше махната, а ключалката сменена. Позвъних, никой не отвори и тогава се обадих на тел. 112. Те дойдоха, но нищо не можаха да установят. Тогава започнах да се връщам през час-два до кооперацията, за да чакам някой да светне и да подам сигнал“, разказа пред „24 часа“ мъжът, чието име спестяваме по негова молба заради делата, които се водят.

Пристигнали полицаи, вратата им отварил „един двуметров младеж, който се представи за чистач“.

„Казах му, че аз владея апартамента, но той ми извади нотариален акт и каза, че го е купила адвокатска кантора“, разказа мъжът.

Приятелят на покойния собственик също потърсил адвокати, направили и справка в Агенцията по вписванията, където се оказало, че покойникът имал завещание на името на Андрей Билярски.

„Бях потресен, никога не бях чувал моят приятел да познава човек с това име. Подадах жалба в полицията, но докъде е стигнало разследването, не знам“, признава мъжът.

Той давал показания освен в Четвърто РПУ и в ГДБОП. Разбрал и че сделките са извършвани при един и същи нотариус. В момента за апартамента се води гражданско дело.

„Там, където има имотна мафия – не може без общински служители, полицаи, юристи“, убеден е към днешна дата човекът.

Имената на замесените в историите съдебен изпълнител, нотариус и адвокати са спестени, защото все още се водят разследвания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar