С 1000 лв. от два подкупа и трети неуспешен – за 1500 лв. са си тръгнали към София след дежурството на 17 ноември полицаите Александър Истатков и Ивайло Панков от Главна дирекция „Национална полиция“. Това е обвинението, което Окръжна прокуратура-Благоевград повдигна на арестуваните служители на реда.

Командировани били от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП в София в Благоевградско на ротационен принцип като мярка срещу корупцията сред пътните полицаи и предотвратяване на местните зависимости.
Вместо това се оказаха с белезници, а Окръжният съд в Благоевград ги остави зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража“, която те ще обжалват пред Софийски апелативен съд. Категорични са, че не са искали и получавали подкуп, а били „натопени“, защото съвестно си вършат работата. Не отричат, че в същия ден са спирали посочените автомобили за проверка, но отричат да са взимали пари.

Държавното обвинение обаче твърди обратното и наблюдаващият разследването прокурор Ивайло Филипов изнесе подробности как точно е искан и получен подкуп.
Към 15 ч двамата пътували с полицейската патрулка в посока Банско – Симитли. Забелязали в насрещното платно, че се движи товарен МАН с дървесина. По думите на служителите, камионът бил във видимо „разнебитено състояние“. Това ги провокирало да обърнат движението си и със светлинен сигнал да спрат автомобила. Установено е при проверка, че професионалната карта за квалификация на водача е изтекла. Това ги мотивирало да обяснят на водача, че глобата е около 1800 лв. и предстоят тежки санкции за него. Тази санкция може обаче да бъде наложена от ДАИ, а не от полицаите, които имат задължението да им се обадят.

Притеснен, шофьорът попитал как може да се действа и дали не може по друг начин да се реши въпросът. Единият полицай казал, че „ако става дума за 10-20 лв. няма какво да приказваме“. Водачът казал, че има в себе си 500 лв. Другият служител на МВР пък забелязал, че измежду натоварената дървесина бук, имало и дъбови цепеници, а всички били с контролна горска марка. Въпреки това полицаите казали на водача да звънне на шефа си, защото имало разминаване между превозния билет за 22 кубика бук и наличната дървесина. Собственикът на фирмата веднага тръгнал от Гоце Делчев към мястото на спиране на камиона. Докато той пътува, униформените казали на шофьора: „Хайде сега да оправим твоята глоба“. Водачът сложил парите в документите за автомобила и ги дал на полицая, който оставил в служебната кола 5 банкноти от по 100 лв. и върнал документите.

През това време пристигнал шефът от Гоце Делчев, на когото обяснили, че санкцията за незаконен добив на дървесина е 20 000 лв. и конфискуване на камиона. Попаднали обаче на костелив орех, тъй като собственикът бил убеден, че не е в нарушение и им казал да правят каквото искат. Единият полицай му обяснил, че „въпросът може да бъде решен срещу 1500 лв.“, но отново срещнал отказ за плащане. Пратили го в колата си „да си помисли“, а те се обадили на горски служители да пристигнат за проверка на камиона. След като бизнесменът за пореден път отказал да даде подкуп, му предложили „да се срещнат по средата на сумата“. Пристигналите горски откарали камиона до базата на Държавно горско стопанство в Разлог, където разтоварили дървесината. Наистина имало дребно разминаване. Вместо 22 кубика бук, установили, че от тях 2 кубика е дъб, но двата вида били на една цена и най-вероятно по невнимание са смесени дървата. Така горските са освободили дървесината без санкция.

Панков и Истатков поели отново да се прибират към София. В района на с. Градево, махала Кърджалийска забелязали „Опел Астра“ да се движи пред тях и видели в колата теле. Спрели я със звуков и светлинен сигнал.
В автомобила пътувал възрастен мъж от кв. Ораново на Симитли с 12-годишната си внучка. Двамата се връщали от Банско, откъдето купили новородено теленце. Обяснили му, че провеждат акция срещу незаконно превозване на дървен материал и на животни. Шофьорът преди това, докато пътувал, видял, че наистина на пътя има спрян камион с дърва за проверка и повярвал, че има такава акция. Документите му обаче били редовни, но полицаите окрили друго „нарушение“ – превозва теле без ушна марка. Предупредили го, че санкцията за това е около 2000 лв. и конфискация на автомобила. „Ще го пусна теленцето да бяга където ще, само не ми взимайте колата, а и пари нямам“, им казал изплашеният шофьор.
Внучката слушала тази разправия през отворения прозорец на опела. Единият полицай казал на момиченцето да го затвори прозореца, но детето не успяло. Тогава той й дал указания да завърти контактния ключ, да запали автомобила, за да може да се активира системата и да се затвори прозорецът. През това време дядото обяснил, че има в себе си само 100 лв. „Не са достатъчни. Вдигни мизата – 500 лв.“, му отговорили униформените. Възрастният мъж обяснил, че живее наблизо в кв. Ораново и се обадил на дъщеря си да приготви парите, които бил заделил преди това за закупуване на дърва. На уговореното място пристигнала дъщерята с 500-те лева и шофьорът ги предал на Панков и Истатков, които потеглили и се прибрали в София около 21,45 ч.

„Служебният автомобил, с който пътували, не е снабден с видеонаблюдение, не е имал и джипиес, а полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17 ноември липсват. Тази кола още пет пъти е излизала на дежурство без записващо устройство. Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол срещу корупцията“, коментира прокурор Филипов. Сигнал за поисканата и получена сума на тел. 112 е бил подаден от сина на възрастния мъж от Симитли. Той разказал какво се е случило с баща му, както и че е имало и заплаха: „И да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим“.

Водачът на камиона с дърва пък разказал на шефа си, че е дал 500 лв. на полицаите и той подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

След подаване на двата сигнала за дадените на два пъти по 500 лв. подкупи, полицията е започнала проверка, а на следващия ден е уведомена и прокуратурата. „На 18 ноември поисках справка кои са били дежурните полицаи предния ден в този участък на пътя – нещо, което може да се установи за минути. За мен е притеснителен моментът, че получих справката пет дни по-късно – на 23 ноември. На следващия ден двамата бяха арестувани в София и Пирдоп“, каза прокурорът и благодари на гражданите, които са подали сигнал и на служителите от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР за съдействието.
„От 17 г. съм в системата на МВР и съм работил само в „Пътна полиция“. Нямам нито едно наказание, а много награди, включително и за заловени хора, които са опитвали да ни подкупят. Смятам, че съм съвестен служител и гражданин най вече. Следвам Право и съм в пети курс, готвя се за изпити през декември. Въпреки тежките семейни проблеми гледам и да се образовам“, каза пред съда 42-годишният Александър Истатков. Той помоли за по-лека мярка за неотклонение, защото се грижи сам за двете си деца на 6 и 12 г., които преживяли тежко развода на родителите си. С малкия му син два пъти седмично работел психолог, а големият, след ареста на баща си, получавал паник атаки и емоционален срив. Баща му пък бил с тежко онкологично заболяване, на легло. „Той е в последен стадий и може и да не го видя повече. Състоянието му се е влошило. Майка се грижи за него, колкото може, но и за своя баща, на 94 г., който също е на легло“, допълни полицай Истатков.

Пред съда защитата на колегата му Панков, който е на 37 г., представи 14 характеристики от негови познати в Пирдоп. Добри думи за личността му били написани от общински съветници и уважавани граждани, както и от директора на Горското стопанство затова, че е разкривал нарушения в горите. „Можехме да представим стотици такива характеристики“, обясни адвокатът му Милен Пейов. „И 200 може да представят, но на фона на това, което има в делото, за мен те са без значение. Двете лица целенасочено са създали ситуации, за да поискат подкуп, а не просто шофьорите да им предлагат, за да се спасят от някакво наказание. Те трябва да бранят държавата, а са ударили държавата по коленете. Подкопали са държавността. Поведението им е високо укоримо. Случаят е показателен и отразява две важни теми в обществото ни – темата за контрола за движение по пътищата и за морала и корупцията“, каза прокурор Филипов. Наблегна още веднъж на забавената справка за имената на полицаите от ГДНП. „За настоящето производство не е от значение същестуващите противоречия между МВР и прокуратурата“, контрира го обаче съдия Красимир Аршинков.

Адвокатите на двамата полицаи изразиха недоумение как се повдига обвинение само на основание на думите на няколко души. „Всеки държавен служител може да бъде третиран по този начин – с трима свидетели. Според мен в случая има данни за провокация към подкуп и това трябва да се разследва от прокуратурата. Свидетел ги описва по ръст и сочи точните години на двамата. Той да не би да има вещерски умения та определи точните им години? Имали са видеокамера в служебния автомобил, както и боди камера. Къде са записите? Дали пък нарочно не са изтрити, което също води до съмнение за провокация към подкуп“, каза адвокат Пейов.

Съдия Аршинков изслуша доводите на прокуратурата и защитата и остави двамата полицаи за постоянно в ареста. „От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че лицата са съпричастни към извършването на престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Според съда липсва опасност от укриване на обвиняемите, но е налице реална опасност от извършване на друго престъпление“, мотивира се съдът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar