Масово глоби срещу замърсители на атмосферата са падали в съда, а в последствие дори не били обжалвани от тогавашните ръководства на Министерството на околната среда и водите. Това каза пред бТВ настоящият служебен екоминистър Росица Карамфилова.

И даде конкретен пример – за периода 2015-2020 на един от големите замърсители са били наложени 50 наказателни постановления. От тях обаче само 5 са влезли в сила, 14 все още са в съдебна фаза, а 31 са паднали в съда.

„27 от падналите в съда постановления дори не са били обжалвани. Ще проучим какви са причините затова“, добави Карамфилова.

Министърът подчерта, че откакто служебният кабинет е на власт, проверките са се увеличили ударно – 90 за 3 месеца или по около една на ден. Наказателните постановления за този кратък период пък били 14. Това обаче на своя страна изостряло проблема с липсата на кадри и ниските заплати в контролните органи. „Колегите буквално работят без почивка“, изтъкня тя.

Шефът на ековедомството и изрази надежда – през 2023 година страната ни да не бъде санкционирана зарали лошото качество на атмосферния въздух, както това нееднократно се е случвало в годините назад.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar