Петимата полицаи от Благоевград, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, излязоха с открито писмо до всички институции, медиите и гражданското общество.

Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков вече излежават присъдите си от по 7 г. затвор в Бобов дол.

На 19 април ВКС окончателно ги призна за виновни за убийството на Чората при задържане на 10 ноември 2005 г. Тогава полицаите провеждаха спецоперация срещу наркоразпространението и сводничеството. На улица в кв. „Освобождение“ около 20,50 ч препречиха колата на Чората малко след като той разговарял с 16-годишната си интимна приятелка. При опит да му поставят белезници обаче той почина. Според окончателното решение на съда причината е позиционна асфиксия, за която имат вина служителите на реда. Те са го притискали към земята и той не могъл да диша.

В дните преди Великден полицаите доброволно се предадоха един по един и влязоха в затвора. От Германия на свои разноски се прибра живеещият там от години Янко Граховски и повика Съдебна охрана да го прибере.

Окончателната присъда на ВКС шокира Благоевград. В социалните мрежи вече се организира протест в тяхна защита на 7 май от 17 ч пред Съдебната палата. Точно на Великден петимата написаха свое обръщение, което бе разпространено чрез медиите до всички институции.

Уважаеми дами и господа,

Бием камбаната за опасността от мракобесието на тъмните сили на прехода, които

убиват живота и бъдещето на България.

НЕВИННИ СМЕ и сме ОСЪДЕНИ НЕСПРАВЕДЛИВО!

За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета… български съд каза на нас и на вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци.

От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена! Впоследствие ни се наложи да се борим с неистови усилия с действията на престъпни интереси, реализирани чрез институции на държава, намираща се в безпомощно състояние от хватката на мракобесието.

Първоначално експертите след извършена аутопсия установиха и посочиха като причина за настъпилата смърт на задържаното лице

остра

сърдечносъдова

и дихателна

недостатъчност

Без да се изчака заключението на назначените от разследващите експерти, по искане на роднините на Ангел Димитров са назначени нови експерти – посочени поименно от тях. Така проф. Раданов извършва формална реаутопсия на трупа, който е престоял без следствен надзор и на нерегламентирано място 9 дни.

Проф. Раданов прави заключението си, без да е иззел надлежно, без да е изследвал и да е съхранил посочените за иззети проби при реаутопсията, както и дори без да е виждал аортата, за която твърди, че е разкъсана от нанесен удар от полицаите.

Проф. Раданов е дал НЕВЯРНО заключение, което, установено след проведено разследване, представлява ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Повече от 3 години се борихме за правотата си и с неистови усилия успяхме да бъде допусната друга съдебномедицинска експертиза – едва след като бе представено заключението на експерт от САЩ.

Пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от 18 водещи специалисти, категорично отрекоха заключенията, направени от проф. Раданов. Всички са категорични, че настъпилата смърт няма травматичен произход и не са причинили смъртта.

Такава присъда е издадена срещу българските полицаи и българското МВР. Защото

на наше място

можеше да е

всеки служител

на МВР,

както и всеки един от десетките колеги, които бяха включени в операцията. От всички 30 души свидетели по делото тези присъди ползват само и единствено свидетелските показания на двете сестри, на 16 и 18 г. – по-малката от тях интимна приятелка на Димитров, с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията, и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин.

С тази присъда е приет от съда като утежняващо вината обстоятелство фактът, че Писов посреща дошлия дежурен патрул на улицата далеч от инцидента и го изпраща да доведе поемни лица, което направил с цел да се постигне и укрие целеният резултат!!!!!

Съдът приема, че от прочита на протоколите и прослушването на записите на телефона може да се направи предположението, че мъжът, чийто глас е записан, се занимава главно със свеждане към проституция. Но поради това, че телефонният номер не е регистриран на Ангел Димитров, не е доказано, че е неговият глас.

Съдът приема, че „заплахите, които обектът на разработката отправя към тези проституиращи жени, не са с цел да ги сведе към проституция, а с цел да изпълняват задължението си да изпращат пари“, поради което не вижда данни за извършено престъпление!

Съдът приема: …“освен СРС по делото са налице доказателствени средства, както и обективни находки, че Ангел Димитров понякога употребявал кокаин“ (показанията на приятелките му и намереният кокаин в урината при аутопсията), и заключава: „От тях може да се съди, че той е ползвал или е намирал на други лица по тяхна молба кокаин за лична консумация, но не и че се е занимавал с пласиране на наркотици на много други лица“ ?!

Лъжата в тази

присъда ползва

внушенията

чрез снимки на трупа на Димитров, без да се пояснява, че причината да изглежда така е начинът, по който е настъпила смъртта – картина на бързо настъпила смърт – изразеното посиняване се дължи на остър кръвен застой в резултат на внезапно спиране на сърцето.

Още преди започване на делото СЪДЪТ ОТКАЗА да разглежда внесеното от прокурора обвинение – за причиняване на смърт по непредпазливост, и даде указания да внесе обвинение за извършено умишлено убийство, извършено по особено жесток начин.

Прокурорът внесе отново повдигнатото обвинение – за причиняване на смърт по непредпазливост. Резултатът бе, че отстраниха прокурора от делото, определиха нов, който беше повишен. Тежко нарушение на правата ни бе извършено и при разглеждане на делото от Съда по правата на човека в Страсбург, в което не сме участвали, а на съда са представени само

избирателно

обслужващи

жалбоподателите

доказателства,

без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление.

Призоваваме да бъдат разсекретени и публикувани всички доказателства – да се чуят записите от СРС, прилагани на Ангел Димитров почти 6 месеца.

Нас няма за какво да ни наказвате – ние изпълнихме задълженията си както изискват законът и моралът. Нас няма за какво да ни превъзпитавате – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си.

Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни – интерес да ни унижава има само престъпният свят.

С болка констатираме, че го постига. Но НИЕ НЯМАМЕ ВИНА, поради което ви призоваваме да обърнете специално внимание на този забравен случай и да ни подкрепите в борбата да бъде забелязана истината, която тропаше на вратата на съда, но явно някой смени бравата. Всички човешки граници по този случай бяха прекрачени.

С огромна признателност и благодарност към всички, които са и бяха до нас в тази нечестна и несправедлива борба, ПРИЗОВАВАМЕ:

Уважаеми граждани, колеги, управляващи, общественост, ПОДКРЕПЕТЕ НИ В ОТСТОЯВАНЕТО НА ИСТИНАТА и ТЪРСЕНЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ, нека тази система да се осъзнае, че е призвана да осъществява изкуството на ДОБРОТО и СПРАВЕДЛИВОСТТА, а не да служи на мракобесието.

28 април 2019 г., затворът в Бобов дол

о.р. Мирослав Писов

Иво Иванов

Борис Механджийски

Янко Граховски

Георги Калинков

Отвореното писмо на 5-имата полицаи предаваме с незначителни съкращения и в оригиналния му изказ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar