Пловдивчанка заведе иск за 100 000 лв. срещу „Астра Зенека“, след като едва не умряла след поставена COVID ваксина.

Жената се е ваксинирала на „зелен коридор“ в ДКЦ I в Пловдив с първа доза на ваксината на AstraZeneca. Посочва, че преди ваксинацията е била здрава, не е имала симптоми на Ковид – 19 и на каквито и да е било други болести.

Преди да постави ваксината се е консултирала и с личния си лекар, но тъй като тя не е имала налични ваксини, пловдивчанката се ваксинирала на така наречените „зелени коридори“.

След поставяне на ваксината е получила ужасно главоболие. През първата вечер след ваксинацията е изтръпнала лявата й ръка, а на сутринта се появила и слабост в левия крак. Малко след това
изгубила сили, главата я заболял, почувствала слабост в лявата ръка и левия крак. На третия ден здравословното й състояние се влошило още повече. Започнало да я тресе, устните й започнали да кървят, започнала да кашля, да се задушава, да се напикава и да повръща, нямала никакви сили. След посещение от личния лекар е започнала да пие лекарства, включително и
антибиотик.

Жената твърди,че въпреки предприетото медикаментозно лечение, здравословното й състояние се влошило – загубила вкус и обоняние, дишането и се затруднило, нямала никакви сили, не можела
да става от леглото, наложило й се да ползва памперс. След още няколко дни започнала да се задушава, поради което се наложило да извикат Спешна помощ.

Веднага са я включили на кислород и лекарката е започнала да я преслушва, като е установила двустранна, вирусна бронхопневмония. Откарали са я в частна болница в града под тепетата, но тъй като направения тест за Ковид 19 бил отрицателен, са отказали да я приемат в ковид отделението. Насочили са я за пулмологията на УМБАЛ „Св. Георги“. По пътя отново е била поставена на кислород, направили са й кардиограма и са й поставили абокат.

След рентген е потвърдена първоначалната диагноза – двустранна бронхопневмония. Четири пъти са й взимали изследвания, като кръвта й се е съсирвала. Тялото и е посиняло и са се появили петна (хематоми) по ръцете и краката. Изпитвала е силни болки и се е наложило да диша с кислороден апарат.

Пловдивчанката твърди още, че от проведените изследвания е установено високо ниво на Д-димерите. Именно високите нива на Д-димерите са довели до съсирването на кръвта и появата на кръвоизливи, във връзка с което по тялото й са се появили хематоми.

Преди поставяне на ваксината пловдивчанката не е страдала от тромбоцитония, не е имала проблеми, свързани с кървене или образуване на синини. Присъствието на D-димер водело до съсирването на кръвта и откриване на склонност към тромбоза и хематоми. Освен това високите нива на Д-димери в кръвта водели до тромбоемболия и възможност за внезапна смърт. Състоянието на пловдивчанката било критично и с висок риск за живота й.

Престоят й в болница продължил около месец. През цялото време бил съпътстван със силни болки, вливания на много лекарства, включително болкоуспокояващи. Първите 5-6 дни е била изцяло на кислородна дишане. Състоянието й било критично. Поставена била диагноза Ковид-19, неидентифициран вирус и бронхопневмония, въпреки направените PCR тестове, които били отрицателни. Впоследствие след консултация с кардиолог й е поставена диагноза „Постваксионационен синдром“.

Близо месец и половина след поставяне на ваксината пловдивчанката посетила джипито си, която й изписала направление за УНГ, тъй като е установила секрет, който се стичал в гърлото й. Установени били високи нива на D-Dimer с висок риск за инфаркт и инсулт и опасност за живота. Установила се хипетрофия на носната раковина, което наложило операция на конхите. Поради силни болки в кръста и крайниците, изтръпване в пръстите на ходилата и затруднена походка, жената била настанена в Неврологично отделение към УМБАЛ „Пловдив“

Пловдивчанката твърди в иска си, че вследствие на влошеното й здравословно състояние от поставената ваксина е получила скованост и функционален дефицит до степен на невъзможност да се обслужва, на малките стави на пръстите на двете ръце, болка и скованост в лумбо-сакрален отдел на аксиален скелет, ирадиираща по хода на ляв долен крайник. Изпитвала затруднения при придвижването и обслужването, което наложило да бъде хоспитализирана в Клиника по ревматология, където след направените изследвания се установило, че има артрозни промени на пръстите на двете ръце, остеопоротична перформация на аксиален скелет, подчертана торакална кифоза, болка паравертебрално в торако-лумбален отдел, болезнени и ограничени движения с редукция на функционалните проби, на коленните стави се установила палпаторна болка по хода на ставната цепка с болезнени и ограничени крайна флексия, непълна екстензия, крепитации, установена СИС болка при директен натиск, като е поставена диагноза Синдром на Reiter-Leroy, множествена локализация.

Жената обобщава в иска си, че поставената ваксина съсипала здравето й.

Установено е, че първите нежелани реакции започват няколко часа след поставяне на ваксината. По време на престоя й в болница УМБАЛ „Пловдив“ е поставена водеща диагноза „Други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация“, с придружаващо заболяване Covid -19. Потърпевшата твърди, че поставената ваксина е довела до редица странични реакции, които са поставили живота й в опасност. Твърди, че възстановяването й е дълго и трудно. Всички странични реакции усложнения са съсипали психиката й, тъй като била на косъм от смъртта. Трудно преживяла случилото се, получила депресивно разстройство, чувствала се безпереспективно, страхувал се за здравето и живота си. Имала подтиснато настроение, довело до смесено-тревожно-депресивно разстройство, което било диагностицирано, посещавала лекари специалисти и пиела антидепресанти.

Представител на „Астра Зенека“ с писмо признал, че действително описаното главоболие и изтръпването на ръката, в която е поставена инжекцията, са типични странични ефекти, но по отношение на останалите описани странични ефекти е отрекъл връзка с ваксината.

Пловдивчанката казала, че подписаното от нея информирано съгласие не обхваща възникналите усложнения. Посочила, че справедливото обезщетение, което би я удовлетворило за претърпените неимуществени вреди е в размер на 100 000 лева. Отправила искане ответникът да бъде осъден да й заплати сумата в размер на 26 000 лева –представляваща неимуществени вреди вследствие на ваксинация с ваксина АстраЗенека. Искът е предявен като частичен от сумата в размер на 100 000 лева.

Искът на жената обаче е отхвърлен.

„Безспорно по делото се установи ,че твърдените и несъмнено претърпени вреди от ищцата не са причинени от приложената й ваксина против Ковид -19 на Астра -Зенека , І доза. Вещото лице в основното и допълнително заключение е категорично, че комплексното заболяване на ищцата не е в причинено-следствена връзка с прилагането на ваксината на Астра Зенека, а представлява времево съвпадение с поставянето на ваксината. Липсата на един от елементите от фактическият състав на непозволеното увреждане, обосновава неоснователност на исковата претенция. Искът за обезщетение за претърпени неимуществени вреди от прилагането на ваксината в размер на 26 000 лв. – частична претенция от вреди в общ размер от 100 000 лв., като неоснователен следва да се отхвърли.

Освен, че не получила обезщетение, от решението на съда следва, че пловдивчанката трябва са плати над 12 бона съдебни разноски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar