Апелативният съд в Пловдив отложи делото за предаването на бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов на Австрия. Димов е обвиняем в Австрия за изпирането на 170 хил. евро, „произхождащи от продажбата на фалшиви дипломатически паспорти от Испания и фалшиви дипломатически номера от Сейнт Китс и Невис“ (според австрийската прокуратура).

Делото ще продължи на 21 март, защото днес магистратите решиха да поискат от Австрия гаранции, че ако Димов бъде признат за виновен и осъден на затвор там, ще бъде върнат в България, за да търпи присъдата си, обясниха от съда за „Сега“.

След като Димов беше задържан в България по искане на Австрия, първата инстанция – Окръжния съд в Пловдив, отказа екстрадицията. Окръжният съд откри много непълноти и от прокуратурата във Велс бяха изискани уточнения. Бяха изпратени още документи, но гаранции за връщането на Димов няма, записано е само, че ако съдът реши да го екстрадира, транспортирането ще бъде за сметка на Австрия.

Прокурорът Атанас Янков днес настоя съдът да изпрати ново писмо на австрийската прокуратура, на което защитата на Димов се възпротиви. „Не виждам защо трябва да се дава поредица от възможности на прокуратурата в Австрия да поправи своята небрежно или некомпетентно свършена работа“, каза единият от адвокатите му – бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, цитиран от „24 часа“. Съдът обаче все пак реши да поиска гаранциите.

Обвинението гласи, че чрез различни преводи Иван Димов е изпрал 170 000 евро. Димов обаче твърди, че парите са постъпвали от адвокатската му сметка от клиенти и той после ги е превеждал по техни указания.

Иван Димов беше задържан на 3 февруари на магистрала „Тракия“ край Раковски. На 16 февруари беше пуснат под домашен арест с гривна на крака. Когато Окръжният съд отказа да го екстрадира, беше отменена и мярката му за неотклонение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar