Общото събрание на акционерите в дружеството „Пълдин туринвест“, което на 24 ноември м.г. прие капиталът му да бъде увеличен с акциите на Варна в Пловдивския панаир, е било нередовно свикано, което прави незаконосъобразни всички негови решения. Това е постановил пловдивския Окръжен съд днес като първа инстанция по делото.

На 24 ноември м.г. Общинският съвет в Пловдив гласува решение, с което поиска от представителя си в Общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“ да гласува против увеличаването на капитала му. Това трябваше да стане чрез апорт на 29% от акциите на Пловдивския панаир, собственост на Варна. Няколко часа по-късно с мажоритарните гласове на Гергов увеличението на капитала беше прието, като бизнесменът отказа да се съобрази с блокиращата квота, която Пловдив има като съдружник в компанията.

Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие

При извършения апорт, дяловото участие на общината в „Пълдин туринвест“ на практика намаля от 25 на 22.9%. Веднага след това групата общински съветници от „Демократична България“ поискаха от кмета на града Здравко Димитров да оспори решенията на акционерното събрание по съдебен ред.

В жалбата, която Димитров подаде пред съда бе записано, че според текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.

Освен това Общинският съвет в Пловдив изрично е изразил желанието си за активиране на т.нар. „блокираща квота“ по Закона за общинската собственост – нещо, с което като мажоритарен собственик в „Пълдин туринвест“ Гергов не се е съобразил.

Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир

Според текста на жалбата решенията на Общото събрание на акционерите в компанията следва да бъдат отменени и тъй като то е било нередовно свикано. В устава на компанията е записан 7 дневен срок за тази процедура, вместо определения с Търговския закон срок от 30 дни.

Съдът е приел всички тези възражения, като е постановил, че всички решения на Общото събрание на акционерите в „Пълдин туринвест“, състояло се на 24 ноември м.г. са незаконосъобразни. Освен това компанията, в която Гергов и Община Пловдив са съдружници е осъдена да заплати и 3700 лв. разходи по делото. (Текстът на решението – в прикачения файл)

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативмния съд в Пловдив.

„Гласувах „за“, но гласувах „против“: пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов

За края на март е насрочено и второ дело, което Здравко Димитров заведе, след като на 9 януари т.г. съветниците от ГЕРБ и БСП в Пловдив гласуваха в полза на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“. В същото време те възложиха на представителя си в Общото събрание на акционерите в компанията да направи изявление, че Общински съвет Пловдив не дава съгласие за увеличаването на капитала и съответно намаляне на участието на Община Пловдив в него и че задейства блокиращата квота по закона. Със същото решение обаче той беше задължен при гласуването по всички точки от дневния ред на общото събрание (увеличаване на капитала и промени в устава) гласува „за“. Тези взаимноизключващи се решения по-късно също бяха обжалвани от кмета на Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar