Шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и бивш зам.-министър на правосъдието Пламен Георгиев е най-вероятният председател на новата мегакомисия за борба с корупцията. Такива са очакванията в Народното събрание, макар и въпросът до момента да не е обсъждан в средите на управляващите.

От ГЕРБ не казват кога ще бъдат избрани 5-имата членове на бъдещия мегаорган, едно от звената в който ще е КОНПИ. Нямало да се бавят, след като вече бе отхвърлено ветото на държавния глава Румен Радев върху закона. Според текстовете от него новата комисия трябва да бъде избрана до 2 месеца. Дотогава КОНПИ ще изпълнява функциите на комисия „Антикорупция“.

При представянето на приоритетите на българското председателство премиерът Бойко Борисов обеща, че България ще се справи с проблема корупция до 2-3 г. Пламен Георгиев е бил прокурор, преди да бъде назначен като зам.-министър на правосъдието през 2011 г. в първия кабинет на Бойко Борисов. През 2013 г. пак от правителството на сегашния министър-председател Георгиев бе избран за председател на КОНПИ. Георгиев бе във фокуса на общественото внимание преди месец, когато стана ясно, че е проверен бизнесът на издателя Иво Прокопиев. Водената от него КОНПИ бе похвалена в последните доклади на ЕК за борбата с корупцията у нас.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar