Бизнесменът Иван Тобиев от Пловдив и двама негови помагачи са предадени на съд за укриване на акциз в размер на 2 036 608 лева и пране на пари, съобщи окръжната прокуратура.

    В хода на разследването е установено, че през периода от 2 януари 2014 до 31 януари 2016 г. в.Пловдив петролният бос и съучастниците му са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – акциз за 2 036 608 лв- Тобиев. е потвърдил неистина в акцизни декларации за енергийни продукти и електрическа енергия, които са били подадени пред Митница – Пловдив,. Той е отразил неизвършени доставки на газьол/маркиран дизел червен/, начислявайки намалената акцизна ставка от 50 лева за 1000 литра, а в действителност е освободил за потребление, като е извел от данъчния склад, газьол – моторно гориво за дизелови двигатели, който не е бил доставен и използван като „енергиен продукт за отопление“. Тобиев е бил задължен да начисли акцизна ставка от 645 лв. за 1000 литра. По този начин е избегнал установяването и плащането на разликата в стойността между декларираната и заплатената и действително дължимата акцизнa ставкa.

    Според прокуратурата в осъществяване на престъпната си дейност Тобиев е бил подпомогнат от управителката на данъчния склад, както и от мъж, който оперирал с автоналивната инсталация на обекта. Двамата давали указания на шофьорите за извършване на симулативни курсове с червено дизелово гориво, манипулирали разходомера на автоналивната инсталация, за да се преодолее електронният дистанционен контрол на Митница – Пловдив, при отчитане на зареденото и транспортирано гориво. Управителката е изготвила инкриминираните акцизни данъчни документи с невярно съдържание.

    За тези престъпления, в случай, че тремата бъдат признати за виновни и осъдени, се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

    Тобиев е обвинен и за два случая за пране на пари с предмет значителни парични суми реализирани от укрития акциз. Той е въвеждал реализираните парични приходи от укрития акциз по банковите сметки на „А И.Т“ ЕООД, чрез банковите сметки на други две търговски дружества, с които симулирал търговски отношения.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar