Седмица след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се сети предизборно да плаши с намаляване на цената на водата в 16 области заради неизпълнение на инвестициите в инфраструктурата и ангажиментите за подобряване качеството на услугата, а синдикатите заплашиха със стачка, ако това стане, и прокуратурата препоръча намаляване на цените. Задължение на КЕВР е, ако поетите ангажименти срещу по-високи цени на водата не бъдат изпълнени, тарифите да бъдат орязани.

Първо през февруари, след информации за лошото състояние на ВиК мрежата в страната, прокуратурата прати КЕВР да проверява водопроводи. През май регулаторът излезе с доклад, че водните дружества не изпълняват бизнесплановете си. КЕВР тогава поиска от прокуратурата да провери как собствениците на водните дружества контролират ръководствата им за стопанисването на публичните ВиК системи, както и от Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши проверка за спазването на Закона за обществените поръчки от операторите. Вместо това от Върховната административна прокуратура излязоха с информация, която повече от седмица е тиражирана от медиите, – за неизпълнение на плановете на повечето ВиК дружества, ръст на течовете и изразходване на одобрените в цените инвестиции за ремонти за вдигане на заплати и други разходи.

Сега прокуратурата изтъква вече известното: че от общо 29 ВиК дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение на плановете си, 11 са отчели между 40 и 50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11 на сто. Прокуратурата също така заявява, че е възложила на КЕВР да приложи нормативните разпоредби за финансови корекции и промяна на одобрените цени на ВиК услугите за следващата година.

Окончателното решение на КЕВР за цените на ВиК услугите ще бъде взето на 30 декември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar