Пловдивският апелативен съд окончателно остави в ареста петима души от организираната престъпна група за данъчни престъпления, измами, използване на чужди търговски марки и пране на пари. Сред тях са ръководителят на групата 32-годишния Геворг Харутюнян, който бе „задържан под стража“ и от окръжния съд, както и четирима от неговите търговски партньори – братята Мартин и Тодор Попови, Панайот Николаев и Мирослав Стаменов. Четиримата бяха освободени преди седмица от окръжния съд срещу парична гаранция, но днес бяха задържани в съдебната зала.

Апелативните магистрати потвърдиха паричната гаранция от 1000 лева на 20-годишния Мартин Николаев и оставиха на свобода жената на Геворг Харутюнян – Елисавета Карамфилова.

Според съдиите обаче може да се направи обосновано предположение за извършени престъпления от Григор Харутюнян и Карине Ховсепян, както и от Нона Ховсепян и им определи парични гаранции в размер на общо 20 000 лева – по 5000 за родителите на Геворг и 10 000 за сестра му Нона.

Припомняме, че срещу десетимата обвиняеми, три от които жени, са повдигнати обвинения за извършени множество престъпления, включително участие в организирана престъпна група, създадена за извършване на данъчни престъпления, измами, пране на пари и нерегламентирано използване на чужди търговски марки. Групата, разбита в Пловдив миналата седмица, е ощетила хазната с милиони левове, твърдят разследващите. В продължение на две години участниците в нея са търгували със строителни инструменти и машини, които внасяли от Китай, а след това продавали по интернет, като незаконно ги пребрандирали с етикети на известни германски марки.

По досъдебното производство са извършени многобройни обиски, претърсвания и изземвания в жилища, автомобили и складови помещения на територията на гр. Пловдив и Пловдивска област. Разпитани са свидетели, изискани са писмени доказателства от различни държавни органи.

Според апелативните съдии има също реална опасност петима от участниците да извършат друго престъпление, ако останат на свобода.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar