Тази седмица две руски съдилища произнесоха първите присъди във връзка с това, което правителството нарича „международно ЛГБТ социално движение“, което миналата година беше обявено за екстремистко, съобщи БГНЕС. Видеото е архивно.

Съдът в южната област Волгоград призна мъж за виновен в „показване на символи на екстремистка организация“, след като той публикува снимка на ЛГБТ знамето в интернет, съобщи пресслужбата на съда.

Мъжът, известен само като Артьом П., на когото е наложена глоба от 1000 рубли, се призна за виновен и се разкая, като заяви, че е публикувал изображението „от глупост“, съобщиха от съда.

Съдът в Нижни Новгород, източно от Москва, осъди жена на пет дни административен арест за това, че е носила обеци с форма на жаба, на които е изобразена дъга, съобщи Aegis, група за правата на ЛГБТ.

Жената е била повикана в полицейското управление, след като мъж се е снимал как се приближава до нея в кафене и изисква да свали обеците, след което ги е публикувал в интернет.

Следващата седмица в Саратов, Югозападна Русия, ще бъде възобновен съдебният процес срещу фотограф, който е публикувал снимки на знамена на дъгата в Инстаграм, съобщи независимата руска информационна агенция Mediazona.

Знамето на дъгата представлява общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. Руското законодателство забранява на всеки в страната да „показва символите“ на организации, които смята за екстремистки – списък, който включва и социалната мрежа Мета.

През ноември миналата година Върховният съд на Русия забрани „ЛГБТ движението“, продължавайки тенденцията на засилване на ограниченията върху изразяването на сексуалната ориентация и половата идентичност.

Закон, приет през юли миналата година, забрани юридическата или медицинската промяна на пола на транссексуалните руснаци, а закон, забраняващ насърчаването на „нетрадиционни“ сексуални отношения, е в сила от повече от десетилетие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar