Депутатите одобриха окончателно промените в Закона за ДДС, с които налогът се намалява до 9 на сто за бирата и виното, туристическите услуги, автобусните екскурзии и спортните съоръжения. Предложението беше направено от депутати от „Обединени патриоти“. Новата поправка в Закона за ДДС беше внесена от управляващите през преходните и заключителни разпоредби на Закона за местните данъци и такси, между първо и второ четене, без оценка на въздействието и без мотиви. В рамките на два дни поправките минаха на второ четене в комисията по бюджет и финанси в парламента и в зала. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отново се обяви против приемането на по-нисък ДДС.

Мярката има временен характер – ще се прилага от 1 август 2020 г. до 31 декември 2021 г. „Това е последният, финален етап от групата мерки в подкрепата на туристическия бизнес, който най-силно беше ударен от епидемията“, каза съпредседателят на ОП Валери Симеонов, който беше основният поддръжник на инициативата.

„Това е много важно да го гласувате, тъй като всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и световните курорти и пият бира и вино. Включете и водката, това също върви през лятото“, иронично коментира депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев. Брюксел ще реагира и ще накаже България за безумното предложение за 9% ДДС за вино и бира, прогнозира народният представител. Той каза, че познава добре практиката за ДДС на ЕС, където има едно единствено изключение – местно производство вино за Австрия. Няма понижен ДДС за алкохолни напитки, заяви Гечев. По думите му заради това решение в Брюксел ще ни се смеят.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова също обяви, че страната ще наруши евродирективата за ДДС. Това е втората вълна намаления на данъка, след като от началото на юли такива понижения действат за храната в ресторантите, кетъринга, книгите, детските храни и лекарства.

България се превърна в един от основните доставчици на вино в цяла Европа от март насам, когато пандемията започна да се разпространява в региона. Страната ни увеличи износа си значително за държави като Франция, Великобритания и Белгия. Това заяви пред „Блумбърг тв България“ директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той обясни, че става дума предимно за експорт на вина от ниския и средния сегмент. Коев коментира, че намаляването на ДДС върху виното ще се отрази добре на бранша. „Надявам се, че консумацията ще се увеличи. С около 3-4 лв. ще спадне стойността на бутилка вино“, прогнозира той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 август 2020 16:08
Гост

Защо не е публикувано в ДВ?!