Ефективността на адвокатските дежурства във Варна се е подобрила значително след въвеждането на нови правила за тяхното разпределяне, отчитат от Адвокатската колегия в морския град. Повече от месец работи комисия по прилагане на Закона за правната помощ, чиито членове дежурят по предварително обявен график заедно с дежурните защитници. „Представителят на комисията определя към кой от дежурните във Варна да се обърне спрямо спецификата на случая, като лично уведомява за избора съответния разследващ или органа, поискал определянето на адвокат.

За дежурствата си членовете на комисията изготвят писмени доклади, като в тях изрично се посочват имената и телефонните номера на адвокатите, които са търсили по време на дежурство, с дата и час“, обясни председателят на колегията Калина Милославова. Тримата членове на комисията по прилагане на Закона за правната помощ нямат право да поемат неотложните случаи, а само да ги разпределят. „Промените се наложиха с цел справедливо разпределяне на дежурствата на адвокатите, избягване на заобикаляне на законовите изисквания и назначаването на едни и същи колеги в конкретни районни управления“, посочи Милославова.

За промените са уведомени главният дознател при ОД на МВР – Варна, началниците на районни управления на МВР, административните ръководители на съдилищата и прокуратурите. „Освен по-добра ефективност при определяне на служебните защитници, проследяваме и отношението на желаещите да дават дежурства. През последния месец и половина констатирахме, че голяма част от включените в списъка адвокати са с изключени телефони или не отговарят по време на дежурствата си“, сподели Милославова. Тя добави, че за подобни нарушения са разписани ясни и подробни вътрешни правила, които са публикувани в сайта на Адвокатска колегия – Варна и във фейсбук страницата й.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar