Вече 2 г. Мая води съдебна битка с болница след смъртта на баща си. Жената твърди, че до фаталната развръзка се стигнало заради забавена диагноза и грешна лекарска преценка в пловдивската болница „Свети Георги“.

Според нея в спешното отделение не му е оказана необходимата помощ, а 26 часа след настаняване в болницата е починал.
От болницата казаха за bTV, че поради съмнения за много тежко състояние кардиологът предлага хоспитализация, коронарография, направен е байпас на аортата, а операцията продължава часове. bTV попита прокуратурата в Пловдив какви са причините това досъдебно производство да бъде прекратено. Отговор не получихме, говорителят на обвинението каза, че е в отпуск.

В Асоциацията за закрила на пациентите получават десетки сигнали от пациенти за спешната помощ. И алармират, че вещите лица, които са лекари и експерти към здравния министър, отказват да съдействат на разследването.
„Нямат никакъв интерес да разкрият обективната истина, нито да влязат в конфронтация с другарчето от съответната специалност. Нямат интерес, самият факт е, че си правят отводи“, коментира адвокат Пламен Таушанов.

Днес здравният министър Асена Сербезова беше разпитана от депутатите в ресорната парламентарна комисия над 2 часа. Пред депутатите тя обясни, че е назначила проверки във всички спешни отделения, а заключенията от тях ще установят дали отговарят на правилата.

По думите ѝ стандартът не е спазен, а бюрократичните стъпки и регистрацията не трябва да предхождат оказването на помощ.
Проверка на bTV показа, че през 2021 г. ЦСМП-Враца е бил инспектиран от медицинския надзор за това дали спазва изискванията. Но публична информация какво е установила липсва.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar