С решение от петък правната комисия на Европейския съвет отказа да свали имунитета на евродепутата от ПЕС Елена Йончева. Той беше поискан от главния прокурор Иван Гешев в края на ноември 2019 г. заради обвинение в пране на пари от КТБ срещу Йончева за периода 2010 – 2013 г. Правната комисия на ЕП обаче вижда в акта на Гешев опит да се навреди на дейността й като политик и евродепутат, поради което комисията предлага на членовете на ЕП искането на българската прокуратура да не бъде уважено. Предстои финално гласуване в пленарната зала в сесията между 14 и 17 февруари, което най-вероятно ще потвърди решението на правната комисия. „Европейските депутати нямат отделен имунитет – счита се, че той е общ за целия европарламент, и обикновено се преценява дали свалянето на всеки конкретен случай ще се отрази на дейността на ЕП като цяло“, обясни Йончева за „Капитал“.

Обвиненията срещу Йончева в контекст

През ноември 2018 г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева, тогава депутат от БСП. Йончева доброволно се отказа от имунитета си. През януари 2019 г. й беше повдигнато обвинение за пране на пари. Според прокуратурата през юни 2012 г. управляваното от Йончева дружество „Офроуд“ ООД е получило финансови средства от КТБ чрез офшорната компания „Далий трейдинг лимитид“. Според обвинението това представлява пране на присвоени от собственика на банката Цветан Василев средства. Йончева влезе в ЕП като водач на листата на БСП през май 2019 г., а през ноември прясно избраният наследник на Цацаров Иван Гешев поиска и имунитета й като евродепутат. Йончева подаде жалба срещу българските власти в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, който трябва да прецени дали делото за пране на пари срещу нея е единствено с цел да я репресира.

Обвинението срещу Йончева е повдигнато след инициирани и огласени от нея серия разследвания за корупция при изграждането на оградата по границата, за некачественото пътно строителство в България, с което основно се хвали ГЕРБ, както и за аферата „Кумгейт“, в рамките на която излязоха данни за облагодетелстване с публични средства на свързани лица с бившия депутат Делян Добрев. В резултат на този скандал в парламента се разигра фарс, след като Добрев подаде оставка като народен представител, но парламентът не му я прие. Добрев, който оттегли оставката си по-късно заради внесено от БСП питане до Конституционния съд, е един от тримата активисти на ГЕРБ, сезирали прокуратурата срещу Йончева.

Мотивите на правната комисия на ЕП

Докладът, с който правната комисия на Европейския парламент препоръчва искането на Гешев да бъде отхвърлено, взима предвид и резолюцията на ЕП от октомври 2020 г. за върховенството на правото в България. В нея с голямо мнозинство евродепутатите приеха, че в България има „значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права“.

Самият Иван Гешев беше изслушан при затворени врата от LIBE миналата седмица, като според официалната страница на комисията са му били зададени въпроси за разследването на къщата в Барселона, за АМ „Хемус“ и други знакови разследвания на корупция без напредък. „Елена Йончева критикува липсата на разследвания на корупция по високите етажи на властта в страната си първо като журналист, после като депутат, а сега и като евродепутат“, посочват от правната комисия.

В мотивите на комисията се отбелязва също, че процедурата по разследване срещу Йончева е започнала едва на 31 август 2018 г., и то по сигнал на двама политически опоненти на Йончева, докато престъплението, в което е обвинена, се отнася за 2010 г. Българската прокуратура не е предоставила убедително оправдание за подобно забавяне, заявяват авторите на доклада и добавят, че обвиненията са дошли в момент, в който политическата й дейност вече е широко известна.

„Ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева“

Като доказателство за политическата мотивация на действията на прокуратурата срещу евродепутата правната комисия е взела предвид и изтеклия в българските медии през юни 2020 г. аудиозапис на телефонен разговор на Бойко Борисов, в който бившият премиер заявява: „Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наште.“ Докато разследването на записа не стигна доникъде в България, независима американска експертиза, поръчана от Йончева, доказа автентичността му с голяма доза сигурност. Йончева е прикачила записа и експертизата по него и в заведеното от нея дело пред ЕСПЧ.

Следващата сесия на ЕП трябва да гласува решението на правната комисия в пленарна зала, което ще се случи между 14 и 17 февруари. „Очаквам това решение да бъде подкрепено и в пленарната зала, доколкото до момента няма прецедент, при който пленарна зала да не се съобрази с решението на правната комисия“, коментира лаконично Йончева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar