Очаква се „удължителният закон“ да бъде разгледан на второ четене в ресорната бюджетна комисия. Обсъждането му бе отложено във вторник по искане на ГЕРБ – СДС заради предстоящото към онзи момент гласуване на кабинета „Габровски“.

Със законопроекта трябва да се продължи действието на някои разпоредби от бюджетите на НЗОК и на държавното обществено осигуряване, както и държавния бюджет за настоящата 2022-ра и догодина.

Между двете четения на „удължителния закон“ бяха направени множество предложения, основно от левицата, каквато бе и заканата на БСП.

Заседанието идва и на фона на неяснотите около размера на минималната работна заплата догодина – принципно, това е текст, който не е включен в държавния бюджет, но нивото е важно за множество показатели.

Парламентарна подкрепа среща нивото от 850 лева месечно при настоящи 710 – теза, подкрепена от левицата. Това обаче би струвало около милиард лева на хазната, затова в петък следобед бе публикувано за обществено обсъждане ново ниво – 770 лева месечно.

Веднага служебният кабинет се сблъска с критиката, че вкарва „удължителен закон“ с мотива, че няма право да провежда политики без парламентарно мнозинство, но именно с това проектопостановление демонстрира обратното.

Във вторник заседанието бе отложено по искане на ГЕРБ – СДС, но с подкрепата на „Български възход“ и „Възраждане“. Останалите политически сили се въздържаха. Забавянето не е фатално, тъй като в пленарната зала текстовете ще бъдат окончателно гласувани следващата седмица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar