ГДБОП, русенската полиция и окръжната прокуратура в града разбиха бандата, заляла страната със стоки менте в последната година.

Тримата бандити купували евтини фалшификати, които продавали с 1000% надценка.

Лидерът на бандата е от Русе. Оттам организирал цялата схема. Имал човек, който пазарувал ментетата от Турция или от чуждестранни сайтове, най-вече от Китай и Малайзия. След като пристигали в София, друг от членовете на групата ги доставял на търговци в цялата страна. (Виж инфографиката долу).

Групата е разбита на 12 декември. Тогава антимафиотите от отдел „Киберпрестъпност“ задържали шестима души. При извършените претърсвания и изземвания на три адреса, склад и четири коли в София са намерени и иззети 106 кашона с дрехи и аксесоари със знаци на известни марки, документи и мобилен телефон. Други 50 чувала и 71 кашона с дрехи, обувки, аксесоари и парфюми, около 500 г злато, незаконен боен пистолет с 11 патрона, левове и валута на обща стойност около 220 000 лева, четири телефона и документи са открити в четири жилища, два склада и пет коли на територията на област Русе. Стоките са тениски, часовници, дънки, чанти и всякакви други, които се купуват масово в магазините и по интернет.

Различното при бандата е, че тя не се занимава с продажба на крайни клиенти.

Доставяли стоката на търговци, които много добре знаели, че пазаруват ментета. На тях групата продавала с около 200% надценка – фалшива тениска, взета за 20 лева, се продавала на търговеца за 60. Крайният клиент обаче плащал 200 лева.

Освен че фалшификатите се продавали по различни тържища, търговците ползвали и онлайн аукциони. Пласирали ги в няколко сайта у нас и групи във фейсбук, така и в чуждестранни портали. Рекламирали фалшификатите като истински. Ментетата били добра изработка и трудно се забелязвало, че са реплики. Предполага се, че излъганите потребители са стотици хиляди.

Трима от шестимата задържани са обвинени за престъпна група и са пуснати под гаранции от по 10 000 лева.

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е приоритет на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. Във връзка с това на европейско ниво е разработен план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи – EMPACT. 24 държави-членки на ЕС, и европейски агенции, сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и други, работят съвместно на международно ниво в рамките на EMPACT за неутрализиране на този тип престъпни заплахи. Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е ръководител на европейската група, която работи по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари. Наскоро отделът получи международна награда за добрата си работа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar