Криптобанката Nexo, чиито офиси в София бяха обискирани днес, обяви в позиция до Би Ти Ви, че ще съди България. От компанията се оплакаха, че часове наред не им е била предоставена заповед за обиск, а проверяващите така и не се легитимирали.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева уточни днес на брифинг, че обиските са част от операция срещу мащабна схема за финансови престъпления. Тя добави, че българските власти работят по случая заедно с партньорски служби, но не уточни кои са те. Разследва се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, извършване на банкова дейност без лиценз и компютърни измами.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС съвместно с чуждестранни агенти са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят. Проверяват се общо 15 адреса, а над 300 души от различни служби работят по случая.

Акция за финансови нарушения срещу криптобанката Nexo се провежда в София (обновена)

Според Nexo обаче акцията не е международна и е „локален български произвол“. От компанията допълват, че „битката за приза „най-срамен момент“ на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията“. Именно заради това криптобанката не предлагала услугите си на територията на България, защото винаги очаквали, че е възможно да попаднат „под обстрела на абсурда“.

„Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo. Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания“, пише в позицията на компанията.

В нея се уточнява още, че има задържани хора, но без да има поименни заповеди за ареста им. „Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава“.

От Nexo допълват, че ще заведат искове срещу България, които очакват да спечелят. Според тях те ще са за стотици милиони, но не уточняват в каква валута.

За БНТ от криптобанката съобщиха, че акцията продължава и в късните часове на деня. Те предупредиха, че скоро ще покажат видеа, на които се вижда насилие над служителите на компанията.

Координирана атака

По-рано днес съоснователят и съсобственик на Nexo Антони Тренчев коментира темата пред „Блумбърг“, като нарече акцията „координирана атака“.

„Разследват българска организация на групата, която не работи директно с клиенти, а има само функции, свързани с оперативни разходи“, казва Тренчев. „Това е координирана атака, както се вижда от абсурдните твърдения.“

Пред специализирания сайт Coindesk говорител на Nexo прави подобно изявление по имейл, в което нарича България „най-корумпираната страна в ЕС“.

„Водят разследвания срещу пране на пари и свързани с данъци за българска организация на групата, която не работи пряко с клиенти, а има само административни функции – заплати, поддръжка на клиенти, спазване (на законодателството – бел. ред.“). Ние сме сред най-стриктните организации, що се отнася до KYC (познаване на клиентите) и AML (мерки срещу пране на пари).“

Ето цялата позиция на Nexo, изпратена до Би Ти Ви:

Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo. Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава.Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.

Фактите:

  • Нексо не предлага услугите си на територията на Република България, именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни очаквания. Nexo е сред крипто-компаниите с най-високи стандарти по отношение на „познавай-клиента-си“ и мерките против изпирането на пари.
  • Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, минали специална
    квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.
  • След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.
  • Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес.
  • Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar