• Това е маршрутът, по който е бягал преследваният от полицията ученик.
  • Мигел и колата, с която катастрофира, паркирана пред летище София.
  • Бягството завършва с челен сблъсък в насрещното платно.

Непълнолетният е задържан за 72 часа, прокуратурата ще иска от съда да го остави за постоянно в ареста.

Дни преди преследването снима с телефона си как кара по улиците с превишена скорост под звуците на чалга

От поне 3 години сяда зад волана на коли и мотори 15-годишният Мигел Ангелов, който във вторник беше преследван от полицията в София цели 14 км, а накрая катастрофира на голямо кръстовище в центъра. Тийнейджърът е почитател на високите скорости, чалгата и бойните изкуства, става ясно от профила му във фейсбук.

Ученикът може би щеше да продължи да кара незабелязано от полицията, ако не беше направил елементарно нарушение на Закона за движение по пътищата. Във вторник около 16 ч той седнал зад волана на семейното „Ауди А4“, регистрирано на баща му Иван. На седалката до него качил майка си. Малко след като тръгнали от кв. „Владая“, пред тях имало пешеходна пътека и човек, готов да пресича. Вместо да го пропусне, Мигел натиснал газта и едва не ударил мъжа. Нарушението било забелязано от патрул на Пътна полиция.

Униформените подали звуков сигнал и включили бурканите на патрулката, но ученикът не спрял. Вместо това натиснал газта, за да избяга.

След като излязъл от селото, тръгнал по бул. „Цар Борис III“ в посока центъра на София с бясна скорост. Според очевидци, на моменти тя надхвърляла 200 км/ч. Патрулката го гонила, но не била с камери за скорост и затова не могла да измери с колко се е движил Ангелов.

Колата, в която бил екип от двама униформени, обаче видяла как младежът минава на червено на кръстовищата на булеварда с околовръстното, с бул. „Пушкин“, с бул. „Овча купел“, с бул. „Братя Бъкстон“, с бул. „Гоце Делчев“, с ул. „Мъглен“, с бул. „Акад. Иван Гешов“ и бул. „Пенчо Славейков“, преди да се спусне по кръговото движение на Руски паметник по „Опълченска“. По пътя в гонката се включили още 2 патрулки.

На някои от

кръстовищата

дори карал

в насрещното

По време на преследването ученикът ударил няколко коли, но дори това не го отказало да намали скоростта. Не е ясно и защо майка му не го е спряла.

След като тръгнал надолу по ул. „Опълченска“, Мигел продължил да кара на червено. Преминал бясно през кръстовищата с бул. „Ал. Стамболийски“ и „Тодор Александров“ и отново се ударил в коли. Фатално за него се оказало кръстовището с ул. „Цар Симеон“. Там се ударил в междуградски автобус, джип и патрулка. Така общият брой блъснати от него коли станал 12.

Дори тогава обаче Ангелов не се отказал да бяга. Той

слязъл от сивото

ауди и започнал

да тича

Полицаи обаче го хванали след няколко метра. Едва тогава разбрали, че не са преследвали опитен шофьор, а момче на 15 г. Тествали го за алкохол и дрога, пробите му са отрицателни.

Той не обяснил на полицаите защо е бягал, нито попитал как е майка му.

От катастрофата тя била с навехната ръка и е откарана за преглед в „Пирогов“.

Разследващи обясниха пред „24 часа“, че макар и жената да не е обвинена, това вероятно ще стане скоро.

Очаква се тя да бъде подведена под отговорност за това, че е предоставила колата на ученика и дори се е возила с него.

Възможно е обаче наказателна отговорност да бъде търсена и на бащата Иван, защото автомобилът се води на негово име. По неофициална информация той е криминално проявен. Колата има валидна застраховка „Гражданска отговорност“, подновена на 26 юни, но не е ясно дали тя ще поеме щетите. Причината е, че зад волана е бил неправоспособен водач.

Самият Мигел е задържан за 72 часа и обвинен в отказ да се подчини на полицейско разпореждане, както и за хулиганство на пътя. Тъй като няма навършени 16 г. и е с чисто досие, е възможно ученикът да се размине само с пробация. Софийската районна прокуратура го е задържала за 72 часа.

Мигел досега не е хващан да кара. Въпреки това от профила му във фейсбук личи, че е почитател на високите скорости и отдавна сяда зад волана. Само седмица преди да се гони с полицията, той е качил видео във фейсбук как шофира същото ауди с над 100 км/ч по тъмно. Въпреки високата скорост снима километража с телефона си, от време на време си припява на чалгата, която слуша.

На 29 октомври пък се е снимал с фаталното ауди на фона на летище „София“. На друго видео, качено от ученика, се вижда как кара по бул. „България“ по време на дъжд.

Дори не държи

волана с

две ръце,

играе си с телефона и снима, като дори сменя предната и задната камера, така че да се види първо таблото, а после и лицето му.

Има и снимки, от които става ясно, че е бил зад волана още преди 3 години. На един от кадрите е седнал и на мотор, сложил е каска и е в пълна екипировка, за да потегли.

В профила си младежът се описва и като ММА боец. Заради това и слабата му физика мнозина започнаха да му се подиграват във форумите, след като се разбра, че именно той е човекът, бягал от полицията. „К’ъф ММА боец? Тоя е на 2 шамара“, пише един от зевзеците.

Че Мигел не признава законите, показват и публикациите, в които се е снимал как танцува в нощни клубове, въпреки че е на 15 г. и няма право да ги посещава.

Прокуратурата ще иска от съда да го остави за постоянно в ареста. Проверява се и дали е ходил с колата си на училище и преподавателите са знаели, но не са съобщили.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar