За три месеца БСП е събрала 208 269 подписа за иницииране на референдум срещу „джендър идеологията“ в училищата. Това означава, че възможността за провеждане на допитването е на ръба.

„С провеждането на референдума за джендър идеологията искахме да заострим вниманието на родителите. Ние сме акцентирали върху прояви, които стигаха до нас чрез ученици и родители за опити да се прокарва джендър идеологията в училищата“, каза Ирена Атанасова от БСП, която е съпредседател на инициативния комитет за референдума.

Другият съпредседател Владимир Шейтанов каза: „Някой може да каже, че това е недостатъчно. За нас обаче това е много голяма победа“.

Въпросът, за който се събираха подписи, беше: „Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България?“.

По закон под искането за референдум трябва да стоят поне 200 000 подписа на българи с избирателни права, за да бъде то разгледано от парламента, иначе процедурата ще бъде прекратена като неуспешна. За да бъде задължително провеждането на референдума, обаче, са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български граждани.

Сега обаче предстои председателят на парламента да изпрати подписката на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), която трябва да извърши служебна проверка на подписалите не по-късно от 45 дни от получаването ѝ.

Напълно е възможно след приключването на проверката повече от 8270 подписа да се окажат невалидни.

През април „Възраждане“ внесе 590 хил. подписа за иницииране на референдум срещу въвеждането на еврото, но след проверката за валидни бяха зачетени около 470 хил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar