Руският политолог и социолог Борис Кагарлицки беше обвинен в отправяне на „публични призиви към тероризъм“, обяви днес неговият адвокат, цитиран от Франс прес.

Днес сутринта профилът на Борис Кагарлицки, който може да бъде осъден до 7 години в затвор, не фигурира вече на сайта на Московския университет за социални и икономически науки, където преподава.

Руската прокуратура поиска 20 години затвор за Навални

Според адвоката му 64-годишният политолог отрича всички отправени обвинения.

Кагарлицки „никога не е подкрепял или оправдавал тероризма“, заяви адвокатът. „Целта на всичките му речи е да се опита да изкара на светло проблемите, пред които Руската федерация се изправя“, добави той.

Христо Грозев обжалва задочния си арест пред руски съд

През май 2022 година, Кагарлицки беше обявен за „чуждестранен агент“ в Русия след началото на руската инвазия в Украйна от февруари същата година. Този етикет значително затруднява дейността на лица и организации, квалифицирани по този начин.

Кагарлицки „е бил политически затворник между 1982 и 1983 г.“ според биографията му на сайта на университета. Той е автор на много публикации и изследвания за лявото политическо движение в Русия и по света.

Обявиха за чуждестранен агент руската певица Зeмфира

От началото на руската офанзива в Украйна и приемането на закон, забраняваш критичната реч, много независими руски медии бяха принудени да прекратят дейността си в страната, а голям брой противници на режима бяха прокудени или вкарани в затвори.

Източник: БТА, Любомир Мартинов, Деян Милков

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar