Трима полицаи от Чепеларе осъдиха Прокуратурата за 20 000 лева заради това, че е предоставила личните им данни на криминално проявен психично болен, когото разследват. Това предаде Нова тв в репортаж по темата.
Делото се води от Комисията за защита на личните данни и продължава пет години. Случаят е прецедент за страната ни.
Оказало се, че мъжът е получил данните на полицаите от прокуратурата след като се е позовал на закона за достъп до данните в делото срещу него.
Всичко можеше да се очаква като притежава нашите данни, може да злоупотреби по всякакъв начин, разказва в репортажа Димитър Радичев, бивш полицейски служител.
След като се сдобива с личните данни на полицаите, разследваният ги публикува на много места в интернет и започват заплахии тормоз. Той е насочен не само срещу полицаите, които са го разследвали, но и подателите на сигналите срещу него, както и семействата им.
Полицаите завеждат дело срещу прокуратурата в града за неправомерно изнасяне на лични данни. Подписват се като граждани, а не като полицейски служители. След пет години Прокуратурата е осъдена за неправомерно изнасянена данни и глоба от 20 000 лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar