Специализираният наказателен съд постанови една година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за кмета на община Родопи Йордан Шишков. Той е признат за виновен по обвинение, че през октомври 2010 и януари 2011 г. не е положил достатъчно грижи за повереното му общинско имущество. Заради това са нанесени щети от близо 460 000 лева.

Шишков е сключил две спогодби по изпълнение на договори на общината с „Интегрирани пътни системи“ АД – София, съгласно които били предвидени неустойки за всяко забавено плащане от общината – от 0,2 до 10% от просрочената сума. Тези неустойки не фигурирали в първоначалните договори, но общината платила съответно 148 472 лв. и 311 182 лв. вследствие на подписаните от кмета спогодби.

Съдът уважи гражданския иск на община Родопи Шишков да възстанови пълния размер на нанесената щета. Освен това той е осъден да плати в полза на държавата 2537 лв. разноски по делото и над 18 000 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Специализираната прокуратура ще протестира присъдата на Специализирания наказателен съд по отношение условното наказание на Йордан Шишков, както и признаването му за невинен по обвинение за сключване на договори с търговски дружества, без осигурено финансиране на изпълнението им в общинския бюджет. От това общината загубила още над 116 000 лв. за арбитражни такси, експертизи и възнаграждения на арбитри.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar