Няма да загуби мястото си в националния

Нападателят на „Реал“ (Мадрид) Карим Бензема беше признат за виновен в съучастие в опит за изнудване на бившия си съотборник в националния тим на Франция Матийо Валбуена през 2015 г. Той е осъден на 1 година затвор условно и глоба в размер на 75 000 евро. Отделно голмайсторът трябва да плати 80 000 евро обезщетение на самия Валбуена.

Скандалът около нападателя на Реал Мадрид се разрази преди шест години, когато той и още четирима човека участвали в схема за изнудване със секс клип на Матийо Валбуена.

Скандалът смая футболната общност във Франция и двамата играчи загубиха местата си в националния отбор на страната. Бензема твърди, че само се е опитвал да помогне на Валбуена, когато го потърсил в тренировъчния център на Франция през октомври 2015 и му казал, че може да му помогне да намери някой, който да „менажира“ проблема с видеото.

Но прокурорите заявиха, че коментарите му в по-късен телефонен разговор до близък приятел от детството, който също бил обвинен в опита за изнудване – Бензема му казал, че „той не ни приема сериозно“, доказали ролята му в разигралия се сюжет.

Присъдата не се очаква да навреди на кариерата му, като президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грат каза, че той ще запази мястото си в състава на „петлите“, дори ако бъде признат за виновен,а „Реал“ (Мадрид) също продължава да оказва подкрепа към своята звезда.

След петгодишно отсъствие от представителния тим, Бензема бе повикан от селекционера Дидие Дешан за Евро 2020, като има девет гола оттогава за световните шампиони. Той е петият най-резултатен голмайстор в историята на Франция.

Мустафа Зуауи, който е считан за мозъка на операцията и вече е бил осъждан, получи ефективна присъда от 2,5 години затвор. Аксел Анго, който е телефонният техник, изтеглил записа от телефона на Валбуена, е осъден на 2 години ефективно, но има възможност да не влиза зад решетките. Последните двама – Юнес Оуас и Карим Зенати, получиха условни присъди, съответно от 18 и 15 месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar