Живеел на тясно и мръсно и не го пускали да се разхожда на каре

Осъденият на разстрел преди отмяната на смъртното наказание троен убиец от Карлово Никола Цайкин иска 200 000 лв. от главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното министерство заради лошите условия в затвора. В исковата си молба той изтъква като аргумент пренаселеността на килиите, мръсотията, наличието на дървеници и хлебарки, оплаква се и че не го пускали да се разхожда на каре, което му се полагало, защото работел.

62-годишният Цайкин има дълъг стаж зад решетките, защото е извършил първото си убийство още на 17 години. Тогава споделил на свой познат от криминалния контингент къде чичо му крие парите си, другият ги откраднал, но после издал източника си на информация. Цайкин решил да го накаже и с негов приятел го пребили до смърт. Осъждан е и за опит за убийство на таксиметров шофьор. Успял да избяга от затвора и посегнал отново през 1993 г., когато след скандал на входа на бар в Баня, Карловско, Цайкин наръгал с нож четирима души. Двама от тях починали. „Отидохме там на дискотека със заварения ми син Николай и приятеля му Геро. Избухна скандал и ги нападнаха. Трябваше ли да ги оставя и да си тръгна, защото съм Цайкин и бях осъждан“, коментира този случай Цайкин пред „24 часа“ преди години. За това двойно убийство е осъден на смърт, но след отмяната на най-тежкото наказание разстрелът е заменен с доживотен затвор без замяна.

Сега той иска обезщетение за времето от 2 юни 1982 г. до февруари 2022 г., когато завежда делото. В хода на процеса не са открити данни той да е лежал в килия в Пловдив преди 1989-а, а за значителна част от периода след това е изтекла давността. Справки за останалото време показват, че в 2173 дни Цайкин е бил в килия, в която не е разполагал с полагащите му се 4 кв. м жилищна площ. За тях Пловдивският административен съд счита, че му се полага обезщетение от 17 384 лв. Другите претенции на осъдения са отхвърлени. Това решение подлежи на обжалване пред ВАС.

За дългите години в затвора Цайкин изчете хиляди страници книги, започна сам да пише стихове, отделно участва в конкурси от типа за най-добре боядисано великденско яйце. Правил е опити за помилване, но без резултат.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar