Хиляди иранци излязоха на улицата, за да протестират срещу екзекуцията на участници в протестите, обхванали страната в последните месеци.

Демонстрациите не можаха да предотвратят обесването на мъжете, 22-годишен шампион по карате и 39-годишен работник в птицеферма, но показаха, че недоволството не стихва почти 4 месеца след като 22-годишната Махса Амини почита, задържана от моралната полиция заради неспазване на изискванията за покриване на косата в ислямската република.

Някои протестиращи се събраха и по повод третата годишнина от свалянето на украински пътнически самолет от иранската Революционна гвардия малко след излитането от Техеран за Киев, впоследствие наречено от властите „непростима грешка“.

Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст „Институт за изследване на войната“, който разчита на информация от открити източници, протестите в 17 града са били най-големите през последните месеци.

Племенницата на Хаменей е арестувана, след като призова света за разрив с Иран

Обвиненията към екзекутираните бяха в предполагаем палеж на сграда, раняване на служител по сигурността и прегазване на полицай по време на протестите. Други двама бяха екзекутирани в събота. Демонстрациите в тяхна подкрепа започнали, след като се появила информация, че те били преместени в единични килии. Семейството на Мохамад Мехди Карами, екзекутирания каратист, заяви, че му е бил отказан достъп до адвокат.

В знак на протест: иранска шахматистка взе участие на турнир, без да носи хиджаб

Според „Ню Йорк таймс“ поне още девет протестиращи предстои да бъдат екзекутирани; сред обвиненията срещу тях са деяния като запалване на кошче за отпадъци по време на протестите. Сред осъдените са още лекар, шампион по бодибилдинг, рапър и бръснар.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar