Окръжният съд в Пловдив поряза искането на бивше ченге да излезе предсрочно условно на свобода. През 2009 г. мъжът убил човек при катастрофа. Експолицаят бил пиян, с 1,59 промила алкохол в кръвта. След това е бил осъден, но преди присъдата да бъде изпълнена, забягнал във Великобритания и Северна Ирландия.

За Никола Ерелийски била издадена Европейска заповед за арест и едва седем години след произнасянето на присъдата срещу него, бил вкаран в затвора. В момента той изтърпява наказание лишаване от свобода в размер на две години, при първоначален общ режим. Катастрофата станала на 30 август 2009г., а присъдата му влязла в законна сила на 22 март 2011г. Пътното произшествие станало в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, когато при управление на „Ауди“-то си със скорост над 120 км/ч Ерелийски е блъснал таксиметров автомобил. Шофьорът починал на 13.11.2009 г.

Наложеното наказание лишаване от свобода – 2 години затвор и 5 г. без книжка, не било приведено в изпълнение поради това, че Ерелийски заминал за Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Със същата присъда Никола Ерелийски бил осъден да заплати на съпругата и на малолетната дъщеря на починалия таксиметров шофьор по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.

След задържането на полицая, съдебните власти в Обединеното Кралство разрешили предаването му на българските съдебни власти, което е станало близо седем години след влизане на присъдата в законна сила – на 28 септември 2018г. Лишеният от свобода влязъл в затвора чак 1 октомври 2018 г., като впоследствие бил преведен в Затворническото общежитие „Смолян“. В момента неизтърпеният остатък от наложеното наказание е шест месеца и един ден.

Пловдивският окръжен съд намерил,че поведението на Ерелийски не се е поправило и че за подобен извод може да се говори, когато осъденият с трайното си поведение е показал,че е осъзнал престъпния характер на деянието си. Според съдебния състав „било изтърпяно фактически повече от една втора от наложеното наказание лишаване от свобода, но не са налице достатъчно убедителни и категорични доказателства, че целите на наказанието спрямо осъдения са постигнати в пълен обем“. Определението на Окръжния съд е потвърдено от Апелативен съд – Пловдив, който изцяло споделя мотивите, с които е оставена без уважение молбата за предсрочно условно освобождаване на лишения от свобода Ерелийски.

Съдебният акт е окончателен и не подлежи на протест и обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar