Служител на НСО е оправдан за облага от военния съд в София на 30 ноември, показа проверка на „24 часа“. Той е ръководил охраната на делегацията на Катар, която беше на посещение в България през март. Тогава шейх Тамим бин Хамад ал Тани се срещна с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов и обсъди с тях бизнес контактите между двете държави.

В края на посещението хората от делегацията на Катар решили да дарят момчетата от НСО, което е в традициите на емирството от Близкия изток. Началникът на сектор полковник Никола Николов получил часовник „Ролекс“, модел „Ойстерс“, който струвал 90 лв. Взел и пликове, които му казали да даде на подчинените си. После им ги раздал. Ден по-късно обаче служителите написали доклад за даровете и ги предали доброволно. Въпреки това случаят е даден на военната прокуратура. Оказало се, че в 4 плика има по 500 евро, а в 5 – по 100 евро. Така Никола Николов се оказал подсъдим. Според военните магистрати обаче той е невинен, защото не е знаел какво има в пликовете за подчинените му и не е разбрал, че това е подкуп.

На въпрос на „24 часа“ дали президентът е знаел за делото и каква е позицията му, началникът на отдел „Връзки с обществеността“ на „Дондуков“ 2 Кирил Атанасов изпрати следното изречение: „Президентската институция няма да коментира манипулации и съзнателно насаждани внушения“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar