Отстранената от длъжността кметица на „Младост“ Десислава Иванчева ще бъде прегледана от онколог и психиатър, които трябва да дадат становище дали тя може остане в ареста. Това реши спецсъдът в сряда, след като обвинената в подкуп Иванчева за пореден път поиска да излезе на свобода. Ден по-рано магистратите отказаха да освободят заместничката й Биляна Петрова, също обвиняема по делото.

Здравословното състояние на Иванчева е лошо. Тя има тумор на хипофизната жлеза, обясни адвокатът й Димитър Марковски. Освен това при престоя й в ареста се е влошило и психичното й здраве, предписани са й антидепресанти. В хода на разследването е представена обилна медицинска документация, а Иванчева е била няколко пъти в болница, но заключенията не са обобщени. В крайна сметка съдът сметна, че експертиза е необходима, и даде 7 дни срок за изготвянето й. След това ще бъде взето решение и за оставането на обвиняемата в ареста.

За пореден път Иванчева отрече да е искала и получавала подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Според прокуратурата той е бил изнудван, а посредник е бил бившият кмет на района Петко Дюлгеров, който също е арестуван. Иванчева обясни, че вече се е запознала с по-голямата част от материалите по делото. „Потвърждавам, само че господин Ваклин и господин Дюлгеров в срещите си сами са си договаряли процентите, вноските и никъде няма да съм поискала и получила дар“, заяви тя.

Иванчева вече е преместена в женския затвор в Сливен. Досега тя беше в ареста в София. „Там действително условията са незаконни, ние стоим на аварийно осветление 23 часа. Този един час, в който си на въпросното открито, каре се нарича по жаргон, ние сме в бетон и в стени пак и в асфалт, и с мрежа. Всичкото това нещо те смазва психически и хората, които са по-лабилни, те сключват споразумения или за условни присъди, само и само да се махнат. Който се поддаде, се отказва“, заяви тя по отношение на софийския арест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar