Повече от 80% от европейците искат да бъде премахната практиката да се въртят стрелките на часовниците пролет и есен, твърди германският в. „Вестфаленпост“, цитирайки запознати източници в Брюксел.

В онлайн допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август са участвали 4,6 млн. души. Това е рекорден интерес към онлайн сондаж на ЕС. Над 3 млн. от гласовете са дадени от Германия. От хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето искат да се запази за постоянно лятното.

Според „Дойче веле“ се очаква Еврокомисията да представи официално резултатите в четвъртък. Тя отказа да прави коментари в сряда. От представителството на ЕК в София подчертаха думите на говорителя Маргаритис Схинас, според когото доклад с подробни данни ще бъде публикуван „в най-скоро време.“

Макар да не е правно обвързващо, допитването може да послужи като основа за законодателни действия, необходими за промени в нормативната уредба. Всяка окончателна реформа трябва да бъде одобрена от Европарламента и страните членки.

Ръководителят на групата на германските християндемократи в Европарламента Даниел Каспари заяви, че неговата партия ще подкрепи премахването на двойното време. „Виждам значителна подкрепа за регламент, който ще въведе лятното часово време през цялата година“, каза той пред ДПА.

„Ако резултатът от консултациите е ясен, европейските органи не трябва да го пренебрегват“, категоричен е друг германски евродепутат, също от християндемократите на канцлерката Ангела Меркел. Петер Лиезе разчита на бързо предложение от Еврокомисията в края на лятото. „По този начин законът може да бъде приет още преди изборите за Европейски парламент през май следващата година“, каза той.

Противниците на смяната на лятно и зимно часово време в ЕС твърдят, че тя не е постигнала целта си. Самата Еврокомисия установи, че икономиите на енергия в резултат на въртенето на стрелките са минимални. Междувременно много граждани в 28-членния блок се оплакват от смущения в биоритъма си, включително от разстройване на съня, раздразнение и липса на концентрация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar