400 работници остават без работа заради поетапното закриване на рудник „Бобов дол“. Масовото съкращение предизвика тревога сред миньорите и техните семейства.

Много от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени няма да могат да се пенсионират. Други имат нужда от преквалификация и нови работни места. Миньорите се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова.

Изпълнителният директор на мината обеща работниците да бъдат удовлетворени.

„Поемам ангажимент, че дължимите обезщетения на работниците ще бъдат изплатени“, заяви Харалампи Златанов.

От своя страна Агенцията по заетостта обеща да намери работа на всички. Намерила се и местна фирма, която да наеме миньорите. Тя е готова да наеме около 300-400 души, но само мъже. Подсигуряват и обучение, транспорт и добро заплащане.

Социалният министър, който вече е в оставка, също бил насреща да помага. Омбудсманът Мая Манолова пък ще поиска среща с председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Моля депутатите да разгледат законопроекта, който заедно с миньорите внесохме на 8 януари тази година и който ще им даде възможност да се пенсионират по досегашния ред – при навършване на 45 години и 6 месеца, а не да чакат още 12 години, за да се пенсионират“, заяви Манолова.

Тя уточни, че до момента нито един депутат не се е заинтересувал от законопроекта.

Съкращението на работниците ще стане поетапно до края на годината. Остава да работи само откритият рудник „Христо Ботев“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar