Конституционният съд на Косово издаде днес решение, което позволява на премиера Рамуш Харадинай да удвои собствената си заплата и заплатите на министрите, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Това означава, че няма нищо спорно в решението от декември миналата година, с което Харадинай си повиши заплатата от 1400 на 2950 евро и удвои заплатите на министрите, които досега бяха около 1200-1300 евро. Това решение на правителството още не е влязло в сила, тъй като депутати от опозицията внесоха в Конституционния съд искане да оцени законността му, изтъквайки, че в него има конфликт на интереси.

Конституционният съд постанови, че в искането на опозицията няма убедителни доказателства за нарушение на конституцията, а твърденията за нарушения на закона за предотвратяване на конфликта на интереси не е от компетенциите на този съд.

Решението на Харадинай от преди 6 месеца, което той мотивира с твърдението, че е нереално заплатата на премиера, който има големи отговорности, да е 1400 евро, бе посрещнато с ожесточени критики в косовското общество.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar